2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Választásra kényszerülhetnek a pártok: pénz vagy koordináció

Szánthó Péter

2018. január 25., csütörtök 12:54, frissítve: csütörtök 13:05

Akár 149 millió forintnyi támogatást is elbukhat az a párt, amely nem felel meg az országos listaállítás kritériumainak.

Igencsak megnehezíti a választási koordinációt a Nemzeti Választási Bizottság, amely most úgy határozott, törölni kell annak a pártnak az országos listáját, amely nem tud 27 jelöltet állítani, vagy nem teljesíti a területi elosztásra vonatkozó szabályokat – jelölteket a fővárosban, illetve kilenc megyében kell indítani. Korábban elég volt a kampány indulásakor igazolni a listaállítás feltételeinek teljesülését, az utólagos visszalépések nem számítottak.

Ha valamelyik pártnak törölni kell az országos listáját, az egyből elesik 149 millió forintnyi támogatástól. Így a pártoknak komolyan el kell gondolkodniuk, hogy vagy egymás javára léptetnek vissza jelölteket, vagy adott esetben törlik az országos listájukat.

A kritériumok közül a budapesti egyéni indulást nem nagy probléma megugrani, hiszen a fővárosban 18 választókerület van, elviekben minden pártnak jut hely. A nagyobbik gond a kilenc megyei indulóval van, hiszen egy megyében átlagosan négy-öt választókerület van – ugyanakkor van, amelyikben csak kettő vagy három. Így pedig matematikailag lehetséges, hogy az esélyesebb jelölt javára való visszaléptetéssel veszélybe kerülhet egy-egy országos lista.

Eddig is anyagi kérdés volt

Emellett a további támogatási pénzek is igencsak befolyásolhatják a koordinációt, legalábbis a nagyobb pártok esetében, amelyek több jelöltet is indítanak egyéniben a minimális követelménynél: 54 egyéni jelölt után 298 millió, 80 jelölt esetén 447 millió forintos kampánytámogatás jár. A maximális összeget az a párt kapja, amelyik mind a 106 egyéni választókerületben jelöltet állít, ebben az esetben 597 millió forintnyi támogatás jár a költségvetésből.

Tehát ha mondjuk egy párt mind a 106 kerületben indít egyéni jelöltet, ám végül egy helyen mégis visszalép valaki javára, akkor egyből 150 millióval kevesebb lesz a kasszában. Korábban, mint fentebb említettük, ezzel nem volt probléma, hiszen csak egyszer, a kampány indulásakor ellenőrizte az NVB a jelöltek meglétét – most viszont folyamatos a monitorozás.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!