2020. október 20.,
kedd, Vendel napja

Terc: Ez már nem az elfogadásról, hanem az ünneplésről szól

2019. július 3., szerda 19:49

Végéhez közeledik a Budapest Pride hónap, ami már 24. alkalommal a büszkeségnapi felvonulással zárul. Míg korábban a megkülönböztetés ellen léptek fel a homoszexuálisok, később már ugyanazokat a jogokat követelték maguknak, mint a heteroszexuálisok. Például, hogy házasodhassanak és gyermekeket fogadhassanak örökbe. Mára azonban a homoszexuális lobbi sok országban már ott tart, hogy ők lépnek fel kirekesztően azokkal szemben, akik a hagyományos férfi-nő kapcsolatban gondolkodnak és élnek.

 „Meleglobbi nem létezik, homoszexuális lobbi az létezik.” – hívta fel a figyelmet az Alapjogokért Központ igazgatója a két szó közötti különbségre. Azt mondta, a homoszexuális társadalom egyfajta érzékenyítő céllal, hogy közelebb tudják hozni a kérdéskört az emberekhez átnevezte a fogalmat.

 Szilvai Gergely szerint, a homofóbók megmagyarázhatatlan ellenérzést éreznek homoszexuális embertársaik iránt. Azt mondta ő nem tartja magát homofóbnak, de nem ért egyet ezeknek az embereknek a házasságával.

„A homofóbia fogalmát mindig úgy gyúrják, hogy mindenki beleférjen, akikkel ők nem szeretnének egyetérteni.” – mondta a mandiner főmunkatársa.

Szánthó Miklós szerint nem csupán politikai folyamatokat, formális döntéshozatali eljárásokat valahogyan kívülről befolyásolná a közösség, hiszen ez lenne közfelfogás szerint a lobbi jelentése. Az Alapjogokért Központ igazgatója ezzel szemben azt gondolja, hogy a melegtársadalom érzékenyít, ami sokkalta szélesebb értelmet fog át, hiszen ez arról szól, hogy magát a nyelvet, a közízlést, a társadalmi morált, a társadalmi érzésvilágot befolyásolják egyrészről politikai eszközökkel, másrészről pedig politikán kívüli folyamatokkal.

„New York-ban ez az érzékenyítés olyan szintet ért el, hogy ha az utcán megy az ember nem tudja kikerülni. Az összes boltnak a kirakata, a különböző áruházaknak az osztályain kialakítottak külön homoszexuális LMBTQ+ részlegeket. De egy sajtboltba ha bemegy az ember, ott is ki van írva, hogy ők ünneplik a Pride-ot.”

Szánthó Miklós hozzátette, ez már nem az elfogadásról, hanem az ünneplésről szól.

Az AIDS elnevezése is az átnevező programhoz kötődik, hiszen eredetileg az immunhiányos betegséget a homoszexuálisokra jellemző betegségként aposztrofálták, majd a homoszexuális lobbi elérte, hogy legyen szerzett immunhiányos betegség és hitessék el az emberekkel, hogy a heteroszexuális életformát élőkre ugyanolyan veszélyes. (GRID = Gay-Related Immune Deficiency, azaz a meleget érintő immunhiány, melyet AIDS-re neveztek át)

„Valójában arról van szó, hogy egy abnormális vágyból, hajlamból megpróbálnak normalitást kreálni egy kivétel szabályt megpróbálnak főszabállyá tenni.”-  mondta Szánthó Miklós.

HírTV