2024. 05. 29. Szerda Magdolna napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Terc: „Az élethez való jog az alapja minden egyéb emberi jognak”

2019. október 30., szerda 21:05

Amy Sinclair szenátor volt a világszerte híressé vált szívdobbanástörvény fő támogatója. Földi-Kovács Andrea őt kérdezte a nagy indulatokat kiváltó témáról.

Akár hét hónapos magzatok is abortálhatóak az új észak-írországi törvény értelmében. A terhesség 28. hetéig mostantól szabadon kérhető az abortusz elvégzése, legalizálásra került a nem és a fogyatékosság szempontjából szelektíven végezhető terhességmegszakítás, beleértve a nyúlszájjal, lábdeformációval, Down-szindrómával vagy más betegséggel, illetve fogyatékossággal születendő gyermekek megölését. Az Amnesty International kampányfőnöke elégedettségének adott hangot, hogy akár 7 hónapos magzatok életét is ki lehet már oltani, mert ezzel véget ért az egyenlőtlenség és a diszkrimináció az abortusztilalom miatt szenvedő nők számára. Válaszul az észak-ír abortusztörvényre a közösségi médiában sokan fekete profilképpel tiltakoztak. A legtöbb európai országban liberális szabályozás van érvényben, mely általában a terhesség tizedik-tizennegyedik hetéig legálissá teszi az abortuszt. Az Egyesült Államokban tagállamonként eltérő a gyakorlat. Míg például New York állam a magzat 9 hónapos koráig, azaz születéséig megengedi az abortuszt, egyre több amerikai államban vezetik be az úgynevezett „Első szívdobbanás törvényt!” a magzatok védelmében.

A témával kapcsolatban a republikánus Amy Sinclair iowai szenátor-asszony stúdiónkban a következőket mondta:  

„Az Egyesült Államokban az a meggyőződés vezet minket, hogy minden ember egyenlő és mindenki ugyanolyan szabadsággal, jogokkal rendelkezik arra, hogy a boldogságát keresse. Az élethez való jog alapvető, ez az alapja minden egyéb emberi jognak. Különösen az Egyesült Államokban igaz ez, ahol az élethez való jog az alapja minden más jognak. Ez az, ami a szenvedélyemet motiválja. Én megértem, amikor az emberek azt mondják, hogy mások ne döntsenek arról, hogy én hogyan döntök, de engem az motivál, hogy más ne döntsön olyan emberek sorsáról, akik magukról még nem tudnak dönteni, hiszen nem születtek meg.”

A műsorban szó volt arról is, hogy harminc évvel a rendszerváltás után még mindig botrányszámba megy, ha szóba kerül a magyarság őstörténete. Elég egy hun-magyar rokonságot bemutató kiállítás, vagy egy konferencia, és máris záporoznak az objektív tudomány köntösébe bújtatott vádak. Az elmúlt évszázadok kötelező finnugor-elméletének azonban már ellentmondanak a legmodernebb archeogenetikai vizsgálatok. Közép-Ázsia népei türk népei mind rokonuknak tartják a magyarokat, itt az ideje, hogy erről szabadon is beszélhessünk és objektív kutatások folyjanak.

A teljes műsort itt tekinthetik meg:

Hír TV 

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!