2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Szabadfogás: Demokráciakrízis vagy észszerű döntés?

2019. december 12., csütörtök 20:55

A Szabadfogásban Kósa András a Népszava újságírója, Jeszenszky Zsolt politikai hobbista, Fodor Gábor a Közép-európai Rendszerváltást Kutató Intézet alapító-igazgatója, Kálomista Gábor filmproducer, Nagy Attila Tibor a Méltányosság Politikai Elemző Központ elemzője, Pesti László dokumentumfilm-rendező voltak Huth Gergely vendégei.

Demokráciakrízisnek tartja a most elfogadott színházi törvényt a The Guardian, amely vezércikkben írt a jogszabály keltette hatásokról. A lap sejteti Kálomista Gábor nevét a cikkben, amelyre maga az érintett a következőket reagálta:

„Kifejezetten boldog vagyok, ha egy magyar újságíró meg tud jelentetni egy cikket a Guardian-ban, nem hat a meglepetés erejével. Azért tisztázzunk valamit. Én például nem hallottam kormánypárti oldalról, hogy bárki balliberális színháznak nevezte volna a Katona József Színházat. Ezt Janics Attila fejtegette egy hosszú írásában, a Magyar Narancsban, hogy a balliberális kulturális csúcsintézmény. (…) Ezek a hivatásos hüppögők megint lázítanak, olyan mondatokat mondanak, aminek se értelme sem igazságtartalma nincsen. Lázítanak mindenkit, gyertek tüntessünk, és mennek...”  

A törvény Nagy Attila Tibor szerint jelentősen puhult az eredeti tervekhez képest, de még mindig van kifogása az elemzőnek:  

„Amennyiben az államnak olyan igénye van, hogy jobban belelásson a színházak működésébe, megtehette volna úgyis, hogy például a színházi felügyelő bizottságokba az állam, illetve a kormány embert delegál, megnöveli a felügyelő bizottságok hatáskörét, de nem ezt tette.”

Fodor Gábor hozzátette, a zaklatási ügyekkel foglalkozni kell a társadalom minden szintjén, majd egy erős kritikát fogalmazott meg:  

„Egyértelmű, hogy a kormány büntetőintézkedéseket tervezett a színházakkal szemben, és ez helytelen dolog, miközben van egy valós probléma, amiről beszélni kell. Nem az a reakció szerintem, hogy büntetni kell őket.”

Pesty László szerint pofátlanság annak azt mondani, aki adja a pénzt, hogy semmi beleszólása nincs az elköltésébe:

„A törvény teljesen világosan fogalmaz, mert azt mondja, ha egy önkormányzat önállóan fenn tud tartani egy színházat, akkor a kormánynak vagy az államnak semmi beleszólása nincs. Ha állami fenntartású, akkor pedig az önkormányzatnak nincs belelátása. A vegyesen finanszírozott színházakban pedig mindkét félnek van belelátása. Ez egy teljesen logikus és jogos elvárás szerintem, ami most egy végleges törvényben megfogalmazódott.”  

Teljes műsor: 

HírTV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!