2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:25

Olimpia 2020

Olimpiai bajnok Lőrincz Tamás!

Olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilós küzdelmeiben Lőrincz Tamás.

  • Olimpiai bajnok Lőrincz Tamás!

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok lett a kötöttfogású birkózók 77 kilogrammos kategóriájában a tokiói játékokon, miután a keddi döntőben 2-1-re legyőzte a kirgiz Akzsol Mahmudovot.

 A BHSE 34 éves versenyzője sikerével megkoronázta pályafutását, mert egy világ- és négy Európa-bajnoki cím után a pályafutásából hiányzó aranyérmet is begyűjtötte. Kilenc éve a londoni játékokon - még 66 kilósként - második lett.

Lőrincz Tamás sikerével nemcsak teljessé tette medálgyűjteményét, hanem a súlycsoport regnáló olimpiai, világ- és Európa-bajnokaként vonul vissza.

A keddi programban még egy magyar lép szőnyegre: a 97 kilós Szőke Alex a bronzéremért száll harcba a lengyel Tadeusz Michalikkal.

 

– Egyer majd oktatófilm lesz Tamás elődöntős meccse. Persze, remélem, a fináléval együtt. A szív diadala volt az iráni Mohammedali Geraei feletti győzelme. Két tökéletes erőnlétű és technikailag képzett birkózó csatája volt. Tamás azért nyert, nagyobb a szíve. Csodálatos mérkőzés volt.

 

Lőrincz Viktor, aki másfél órával később ugyancsak döntőbe jutott – igaz, ő majd csak szerdán csatázik az aranyért – így hangolt a bátyja fináléjára. Előrebocsáthattuk, Tamásnak az aranyéremért sem lesz könnyebb dolga, a kirgiz Akzsol Mahmudov ellen, aki arra készült, hogy megnyerja hazája első olimpiai aranyérmét.

Tapintható volt a feszültség. A két birkózó már az első percben összecsattant, a kirgiz a száját, Lőrincz Tamás a járomcsontját fájlalta. Birkózóknál az ilyesmi persze hétköznapi eset. Másfél perc után először „Szöcsit” intették meg, de macskaügyességgel kibújt és lábra pattant. Az intéssel Mahmudov vezetett 1-0-ra. Az első három percben más említésre méltó nem történt. A magyar világbajnok kicsit passzív volt, de lehet, hogy az csupán a taktika része volt, a második félidőt akarta megnyomni.

Így is volt! Sokkal aktivabban folytatta, kitolta a kirgizt, amiért kapott egy pontot, majd rögvest megintették Mahmudovot, amivel 2-1-re már ő vezetett! Csak intéss ne legyen! – rimánkodtunk a lelátón.

A végén pedig már visszaszámoltunk, öt-négy-három-kettő-egynél pedig kimondtuk: szép volt, Tomi!

Lőrincz Tamás olimpiai bajnok. Ez a negyedik aranyérmünk Tokióban.

A 34 éves bajnok a meccs után aztán bepótolta a tőle megszokott, de ezúttal elmaradt látványos akciókat is. Csipődobás, pörgetés, volt ott minden, amikor Sike András szövetségi kapitánnyal (szintén olimpiai bajnokkal) összeölelkezett. Aztán előkerült persze a magyar zászló, Lőrincz Tamás pályafutása utolsó, de mindennél fontosabb meccsén eljárhatta azt a győzelmi táncot, amire mindig is vágyott.

Fantasztikus sportoló, igazi példakép. Aki azonfelül, hogy remek birkózó, intelligens és érzelmes, kijárt neki, hogy olimpiai bajnokként zárja szenzációs karrierjét.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyar Nemzet/Origo/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!