2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Olimpia 2020

Manhercz vezérletével a nők után a férfipólósok is elődöntősök

Követték a hölgyeke az urak. Sokáig szoros meccsen 9-9 után a magyar férfi vízilabda-válogatott állva hagyta Horvátoszágot, végül 15-11-re győzött és bejutott az olimpiai elődöntőbe, ahol Görögországgal találkozik. Vissza kell tehát vágni a helléneknek a még a csoportkörben elszenvedett 10-9-es vereségért. Manhercz Krisztián élete meccsét játszotta, hét gólt dobott.

  • Manhercz vezérletével a nők után a férfipólósok is elődöntősök

Szűk két órával a magyar-horvát meccs kezdete előtt a Tacumi-uszoda bejárata felé battyogtunk, amikor a mindig túlbiztosított helyi erők nagy ügybuzgalommal elzárták előttünk az átjárót. Egy pillanatra nem értettük, mi történhetett, aztán kiderült, éppen a magyar férfi vízilabda-válogatott játékosai keresztezték más irányból az utunkat, s hát biztonság mindenekelőtt, tilos elvegyülni a sportolókkal, ezért ki kellett várnunk, amíg a mieink elvonulnak. A többség magába fordultan ballagott, Märcz Tamás azonban Varga Dénessel lázas eszmecserét folytatott.

Görög és Szerb lecke

Mire az uszodába értek, a magyar pólósok, már tudták, hogy az elődöntőben a görögökkel találkozhatnak, akik nagyon simán, 10-4-re lerendezték Montenegrót. Előbb persze a horvátokon kellett túljutni. Azokon a horvátokon, akik a csoportkörben a Kazahsztán elleni könnyed bemelegítés után váratlan vereséget szenvedtek Ausztráliától, s meglegyintette őket a kiesés szele. Vezeklésként élet-halál meccset vívtak a másik két délszláv csapattal, s csak azután lélegezhettek föl, hogy mindkét összecsapást megnyerték. Persze úgy is megközelíthetjük a B csoport mérkőzéseit, mintha mindegyiken olyan eredmény született volna, hogy Ausztrália a bravúr dacára mégis essen ki…

 

Bármi és bárhogyan is történt – pólóban sose tudhatjuk -, a kétes értékű előcsatározások után a negyeddöntőkkel végre érdemben megkezdődött az olimpiai férfi vízilabdatorna. Ahogy már említettük, a görögök nagyon elnáspángolták Montenegrót, de ennél is meghökkentőbb volt, ahogy a szerbek eljátszadoztak az olaszokkal, szünetben már 9-3-ra vezettek, amivel eldőlt a meccs, s végül kiengedve 10-6-ra nyertek. Előre kalkulálva azzal, hogy a spanyolok megverik az amerikaiakat (nyertek is 12-8-ra), már csak egy kiadó hely maradt a legjobb négy között, amiért a magyarok harcoltak a horvátokkal.

Vogel Soma kimaradt

A bemutatásnál a mieink a helyi szokásoknak megfelelve illedelmesen biccentettek, amint a medencetérbe léptek, a horvátok csak lazán besétáltak, s fürdőköpeny sem viseltek, csak póló feszült rajtuk. A magyar válogatottból hiányolhattuk Vogel Somát – Märcz Tamás úgy döntött, csak egy kapussal, Nagy Viktorral vágunk neki a mérkőzésnek, Vogel tartalékként a lelátóról szurkolt a többieknek.

Az első támadásunknál Jansikot is meglepte, mennyire egyedül maradt, s már-már ziccerből a kapufát trafálta telibe. A másik oldalon Vukicevic lapos lövése elkerült minden blokkoló kart (0-1). A 4. percben Manhercz már csak Bijac kapussal volt szemben, de kihagyta a ziccert, középen Jansik ismételhetett, felső léc, újra Manhercz elé került a labda, s ezúttal bal kézzel már nem hibázott (1-1). Ez a jelenet egyértelműen az idegességről árulkodott. Ezután Bukic előbb szabálytalan gólt lőtt (két méteren belülről), majd szabályosat (1-2). Varga Dénes villant egyet (2-2), így, ütemtelenül ő lő a legjobban a világon. Obradovic gyorsan válaszolt (2-3). Vámos előnyből másodszorra is gyengén lőtt, a balkezeseinknek sehogy sem megy az olimpián.

Manhercz: egy félidő alatt négy gól

A második negyed magyar fórral és Manhercz szép góljával indult (3-3). Újabb fór, megint Manhercz (4-3), az OSC pólósa a harmadik gólját szerezte. Rossz védekezés után a horvátok balkezese, Jokovic egyenlített (4-4), majd fórból Bukic visszavette a vezetést a horvátoknak (4-5). Fór, Manharcz negyedszer (5-5)! Hiába, annak kell lőni, akinek megy a játék! A meccs addigi legszebb góljával ismét mi vezettünk. Jansik úszótt kereszbe, jött a labda Zalánkitól, Jansik már a víz alatt volt, amikor visszajátszott középre, Angyalnak már könnű dolga volt (6-5). S először két gól a különbség Varga okos találatával (7-5). A legjobbkor, véget is ért a második negyed.

Nagy Viktor két nagy védéssel folytatódott a meccs, a 37 éves kapus kezdett „megőrülni”. A második horvát próbálkozást videózták, de Nagy Viktor a mutatóujját ingatva mutatta, dehogy, nem gól. Mégis megadták. Tényleg nem tűnt annak, hihetetlen (7-6). Zalánki válaszolt dühből (8-6), majd kettős horvát előny és mázlista gól (8-7), Hosnyánszky ráadásul kipontozódott. Erdélyi hibázott, amikor már úsztunk fel, Milos büntetett (8-8). Aztán jött Manhercz ötöször (9-8). Erdély fórból, újra kettő közte (10-8). Vámos sokadik (ötödik…) próbálkozásra, a lehető legjobbkor, 2 másodperccel a negyed vége előtt végre betalált, 12-9-ről fordultunk az utolsó nyolc percre.

Manhercz megállíthatatlan. Olyan utat talált, amilyen talán csak elméletben létezik, mégis bement, a hatodik góljával 12-8. Innen már nem volt visszaút. Vámosnak megjött az önbizalma, majd Manhercz hetedik góljával 14-10-re vezettünk, a 15-11-es végeredményt Jansik állította be.

Ott vagyunk az elődöntőben. Visszavághatunk a görögöknek.

A pénteki elődöntők párosítása: Magyarország-Görögország, Spanyolország-Szerbia.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!