2024. 02. 28. Szerda Ákos, Bátor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Kultúra

Vízgőz nyomait észlelték a Mars légkörében

Vízgőz nyomait észlelték brit tudósok a Mars légkörében, újabb arra utaló jelként, hogy hajdan esetleg létezett az élet a vörös bolygón.

  • Vízgőz nyomait észlelték a Mars légkörében

A mai marsi vízlelőhelyek főleg a bolygó jégsapkáiban és a felszín alatt rejtőznek, egy része azonban párolog, és a légkörből szivárgó hidrogén formájában kimutatható. A nagy-britanniai Open University kutatói a Mars ritka légkörén áthatoló fény elemzésekor bukkantak a vízgőz nyomaira.

A Science Advances című tudományos folyóiratban publikált kutatás szerint az Európai Űrügynökség (ESA) és a Roszkoszmosz orosz űrügynökség első közös Mars-missziója során, a ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO) űrszondán lévő Nadir and Occultation for Mars Discovery (NOMAD) mérőműszer segítségével sikerült a felfedezés.

"Ez a fantasztikus eszköz példátlan rálátást nyújt a víz izotópjaira a Mars légkörében" - írta Manish Patel csillagász.

A kutatás szerzője szerint a vízizotópok mérése "fontos tényező annak kutatásában, hogy az idők folyamán miként veszítette el vizét a Mars, és ezzel összefüggésben hogyan változott a Mars lakhatósága a története folyamán".

Völgyek és kiszáradt folyómedernek látszó mélyedések arra utalnak, hogy valaha víz folyt a Mars felszínén. Élet kialakulásának döntő feltétele a víz megléte.

"A bizonyíték a Mars légkörében lévő vízre kulcsfontosságú hozzájárulás azon kísérletünkhöz, hogy megfejtsük a vörös bolygó titkait, segíthet megválaszolni a kérdést, hogy volt-e élet a Marson" - közölte Sue Horn, a brit űrkutatási hivatal tudósa.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Filmpremier a Puskinban: Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása

Filmpremier a Puskinban: Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása

Erdély és Magyarország egyik legjelentősebb arisztokrata családja, a Telekiek sorsa elevenedik meg Major Anita és Margittai Gábor Aranyszőnyeg című dokumentumfilmjében. Az alkotás premierjét február 28-án, szerdán tartja az MCC Magyar Összetartozás Intézete a budapesti Puskin moziban két díszvendég jelenlétében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!