2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Vidnyánszky Attila kapta Ferencváros József Attila-díját

Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendező, a Nemzeti Színház igazgatója vehette át Ferencváros József Attila-díját a Gát utcai József Attila Emlékhelyen csütörtökön, a magyar költészet napján Bácskai Jánostól, a IX. kerület polgármesterétől.

  • Vidnyánszky Attila kapta Ferencváros József Attila-díját

"Napjainkban egyre fontosabb feladatunk a költészet védelme és propagálása annak érdekében, hogy ismét a megérdemelt szerepében, fontosságában ragyogjon gondolatainkon, bajainkon át, és visszakapja társadalmi méretekben is az őt megillető helyet" - mondta az ünnepségen Krucsainé Herter Anikó, az Emmi kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára.

Mint hangsúlyozta, a költészet mindig, minden formájában üzen, elsősorban a léleknek, akkor is, ha látszólag az elmét szólítja meg. Hozzátette: a vers visszavezet bennünket, olvasóit, hallgatóit a kezdetekhez, és számos kor számtalan költőjén át napjaink dalaihoz, verseihez jut el.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója arról beszélt, hogy a költők egy-egy verssel felforgatják életünket, átrendezik a valóságot, ami jó, mert ezáltal élhetővé, otthonossá teszik számunkra a világot. Kitért arra, hogy a költészet napján a PIM-ben Versmaratont tartanak, egész nap költők olvasnak fel verseket.

Ferencváros József Attila-díjának idei kitüntetettje, Vidnyánszky Attila elmondta: az elismerés megtisztelő számára és komoly visszajelzés, amely kötelezi. "Katasztrófa lenne, ha kikopna az életünkből a vers, mindaz a programmennyiség, amit mi a Nemzeti Színházban egy év alatt felvállalunk a magyar vers védelme, támogatása, ápolása érdekében" - tette hozzá.

A rendezvényen Bácskai János bejelentette: Visz a vonat címmel országos program indul, amely József Attila életének öt fontos helyszínére, a Ferencvárosba, Öcsödre, Szabadszállásra, Makóra és Balatonszárszóra viszi el az érdeklődőket, az öt József Attila Emlékhely együttműködésében.

A program oktatási, kulturális, nevelési és turisztikai célokat is szolgál, illetve a József Attila-kultusz továbbépítését. A költő napjainkban is rendkívül népszerű, folyamatosan jelennek meg újra kötetei, zenésítik meg verseit - fogalmazott a polgármester.

A költő tizennégy évet töltött el gyerekkorában Ferencvárosban, közben Öcsödön (a mai Jász-Nagykun-Szolnok megyei községben) két évet volt állami gondozottként, itt tanult meg írni és olvasni. A Bács-Kiskun megyei Szabadszálláson több nyarat töltött nagyapjánál, a Csongrád megyei Makón járt gimnáziumba, a Somogy megyei nagyközségben, Balatonszárszón (ahol utolsó szép nyarát töltötte) pedig életét zárta le 1937-ben - itt 1972 óta működik József Attila emlékház.

A Gát utcai ünnepségen koszorút helyezett el József Attila emléktáblájánál mások mellett Bácskai János, Krucsainé Herter Anikó, Demeter Szilárd, Dóra Gábor, József Attila rokona, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, a József Attila Társaság és a Magyar Írószövetség képviselője.

József Attila 1905. április 11-én született a ferencvárosi Gát utcában, születésnapját 55 éve ünneplik Magyarországon a magyar költészet napjaként. Ferencváros Önkormányzata 2012 óta adja át József Attila-díját ezen a napon egy, a kultúra terén kiemelkedő teljesítményt nyújtó személynek.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!