2024. 03. 04. Hétfő Kázmér napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Kultúra

Vidnyánszky Attila: Bicskanyitogató pártszimpátia alapján kedvezményeket adni

Nagyon rossz irány és megengedhetetlen, amit a Katona József Színház tett azzal, hogy kedvezményeket ajánlott fel a Demokratikus Koalíció tagjainak – mondta Vidnyánszky Attila, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke. A másik nagy szakmai szervezet, a Magyar Színházi Társaság ügyvezető titkára, Vajda Márta is példátlannak találja ezt az esetet, szerinte azonban félreértésről lehet szó.

  • Vidnyánszky Attila: Bicskanyitogató pártszimpátia alapján kedvezményeket adni

– Megengedhetetlen, amit a Katona József Színház csinált – fogalmazott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója, a Magyar Teátrumi Társaság elnöke - számolt be róla a Magyar Nemzet

A Magyar Nemzet korábban megírta, a Katona József Színházba hirdet kedvezményes jegyeket saját tagjainak a Demokratikus Koalíció (DK). A DK üzenete szerint egy új, aktuális lehetőséggel szándékoznak meghálálni a címzetteknek, hogy ők is a közösség tagjai. Gyurcsány Ferenc pártjának tagjai november végéig húsz-harminc százalékkal vehetnek olcsóbban jegyeket a Katona előadásaira.

A két nagy színházszakmai szervezet vezetőjéhez azzal a kérdéssel fordultunk, tapasztaltak- e korábban hasonlót a magyar színházi életben, vagyis hogy pártszimpátia alapján adnak kedvezményt nézőknek a jegyárakból. 

Amint Vidnyánszky Attila kiemelte, kedvezményt csak nehezebb sorsúaknak, bármilyen nehézséggel élő társadalmi csoportnak ajánlhat fel egy felelős színház. 

– Ez egyébként a feladata is egy teátrumnak. 

A Demokratikus Koalíció esetében aligha találok erre magyarázatot

– hangsúlyozta Vidnyánszky. – Megint átléptek egy határt, és olyan kapukat nyitnak meg, amelyeket nehéz lesz bezárni. Bicskanyitogató ez a hozzáállás. Egyébként az Örkény István Színház igazgatói pályázata is az volt – vagyis hogy a mandátum lejártát megelőzően jóval korábban írták ki a pályázatot –, de azon az ügyön is lazán átsiklottunk – tette hozzá. 

Az üggyel kapcsolatban felhívtuk a Magyar Színházi Társaság elnökét, Keszég Lászlót is, aki ma reggel még nem hallott erről a példa nélküli esetről, és nem volt ideje ezzel foglalkozni, mert bemutatóra készül. A színházi társaság ügyvezető titkára, Vajda Márta lapunknak azt mondta, a színházak saját maguk dönthetik el, hogy kiknek adnak kedvezményt. Lehet szakmai jegy, de a fogyatékossággal élők vagy rossz anyagi lehetőségek között élők is kaphatnak ilyen támogatást. Gyakran van olyan, hogy felajánlanak kedvezményt a kerületben élőknek, ahol a színház működik, rendszerint nyugdíjasoknak. 

Az, hogy egy színház egy politikai pártot olyan mértékben támogasson, hogy olcsóbban adjon a tagjainak jegyet, az nem indokolt szakmailag, és nem is tudok erre korábbi példát mondani

– mondta Vajda Márta. – A Katona József Színház mint az egyik legjobban látogatott teátrum politikai ügyben nem foglalt eddig állást, bár erősen foglalkozik a jelen kérdéseivel, de nem pártszinten teszi – fogalmazott Vajda Márta. 

Érdeklődésünkre, hogy mégis miért van az, hogy szinte kizárólag a baloldali narratíva fogalmazódik meg a társadalmat érzékenyíteni szándékozó előadásaikban, és olyanra is volt példa, hogy fideszes politikus magánélete ihlette a darabot, az ügyvezető elmondta: 

Nem gondolom, hogy kizárólag a baloldali narratíva jelenne meg a színházban, hiszen a hazaszeretettel ugyanúgy foglalkoznak, mint a globalizmussal

– jelentette ki Vajda Márta. 

Fotó: Teknős Miklós

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

Súlyos vádak érték Osváth Zsoltot

A Noryna Diamond néven ismert transznemű influenszer azzal vádolta meg a nyíltan homoszexuális youtubert, Osváth Zsoltot (VV Zsolti), hogy kiskorúval létesített szexuális kapcsolatot, írta meg a Magyar Jelen.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Filmpremier a Puskinban: Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása

Filmpremier a Puskinban: Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása

Erdély és Magyarország egyik legjelentősebb arisztokrata családja, a Telekiek sorsa elevenedik meg Major Anita és Margittai Gábor Aranyszőnyeg című dokumentumfilmjében. Az alkotás premierjét február 28-án, szerdán tartja az MCC Magyar Összetartozás Intézete a budapesti Puskin moziban két díszvendég jelenlétében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!