2024. 05. 21. Kedd Konstantin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Globál 06:45

Kultúra

További városokban tartottak ünnepséget a Költészet Napján + videó

A Költészet Napjának ünnepségsorozatán többek között Zalaegerszegen, Hajdúszoboszlón és Maglódon is megünnepelték. Ebben az összeállításban ezt a három települést látogatta meg a HírTV stábja.

  • További városokban tartottak ünnepséget a Költészet Napján + videó

Zalaegerszen így ünnepelték a lírát: Zalaegerszegen versontó pontokon várták a városlakókat. A Dísz tér volt az egyik állomás, ahol színes krétákkal és verseskötetekkel készültek a szervezők. A járókelőket arra kérték, hogy kedvenc idézetüket írják az aszfaltra. Fürj György Radnóti Miklós Nyolcadik Ecloga című versét választotta. A szervezők egyik legfőbb célja volt, hogy felkeltsék a járókelők érdeklődését és versolvasásra buzdítsanak. Frend Lálszló szervező szerint a gondolatébresztő sorok hatására, akik erre járnak, kiszakadnak egy kicsit a szürke hétköznapok világából. A kezdeményezés sikerét igazolja, hogy fiatalok és idősek egyaránt krétát ragadtak, hogy a számukra legkedvesebb idézeteket néhány napra a főtér kövezetén megörökítsék.

Hasonlóan jó hangulatban telt el április 11-e Hajdúszoboszlón. Tisztességben megőszült felnőttek írták tele Hajdúszoboszló belvárosának kirakatait. Az üzletek tulajdonosai közül senki nem hívott rendőrt, sokkal inkább megköszönte a dekorálást. Valószerűtlennek tűnő látvány Hajdúszoboszlón. Elsőre úgy tűnik, mintha csínytevő gyerekek összefirkálnák a kirakatokat. És a legfurcsább, hogy senki nem szól rájuk. De nem gyerekek, és nem firkálnak. Felnőttek írnak versidézeteket a belvárosi kirakatokra a költészet Világnapján. A boltosok pedig ezen a napon kifejezetten örülnek a kultúrgarázdáknak. Fiatalok és régóta fiatalok dekorálták ki például a „János vitéz” kezdősorával az üvegportált. De az egyik helyi iskolában is a magyar vers körül forgott ma minden. A magyar költészetet megújító József Attila 1905. április tizenegyedikén született. Ugyanaznap ötödik születésnapját ünnepelte Márai Sándor.

A Költészet Napja országos ünnepségsorozatból Maglód is kivette a részét. Maglódon is megemlékeztek a Magyar Költészet Napjáról, ahol helyi civilek szeretnék felhelyezni az ország kulturális térképére a Pest vármegyei várost. Itt került elő ugyanis egy hagyatékból, Katona József Bánk bán című művének egyetlen hiteles kézirata. De itt ismerkedtek össze egymással Petőfi Sándor szülei: Petrovics István és Hrúz Mária is. A vasútállomás épülete Maglódon. Az 1910-es évek elején itt lakott egy Katona József nevezetű fiatalember, aki a drámaíró Katona József testvérének leszármazottja volt. Ládájában lapult egy kézirat, amit korábban talált valahol, és tekintettel a névazonosságra, magához vette. Ekkor még nem tudta, hogy irodalomtörténeti emléket ment meg. Utóbb ugyanis kalandos úton derült ki, hogy a Bánk bán eredeti kéziratát őrzi, azt, amit felmenő rokona arra a bizonyos kolozsvári pályázatra küldött el egy évszázaddal korábban. Maglódon egy civil szervezet most jobban megismertetné a történetet, ezzel is értéket adva a Pest vármegyei városnak. De nemcsak ez az egy irodalomtörténeti érdekesség történt Maglódon. A városba a 18. században betelepített szlovák ajkú családok között ugyanis találni egy Petrovics és egy Hrúz vezetéknevű famíliát, amelyek István és Mária nevű szülöttei itt találkoztak össze, és szerettek egymásba. Kettejük első közös gyermekét pedig Petőfi Sándor néven ismeri a világ. A maglódi civil szervezet a későbbiekben tematikus napok és további kiállítások szervezésével mutatná be a nagyközönség számára a helyi kulturális értékeket. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

Orbán Viktor: ébredj, Európa! + videó

,,Fontos, hogy az európai emberek minden országban, így Magyarországon is világosan és egyértelműen nemet mondjanak a háborúra" - mondta Orbán Viktor országjárásának kecskeméti állomásán.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Habár a Világ Kultúráinak Háza irodalmi díjának zsűrije mesterműnek, sőt a legjobbnak minősítette Nádas Péter író Rémtörténetek című kötetét, úgy tűnik a magyar író azért részesülhetett rangos elismerésben, mert fehér - derül ki a prae.hu. elemző cikkéből, melyet az Index szemlézett. 
Újjáéled a magyar nemesség + videó

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Elkészült a Magna Hungaria filmsorozat második része az erdélyi arisztokrácia traumáiról és újjáéledéséről. Az MCC Magyar Összetartozás Intézetének Bál a kastélyban című új rövidfilmje nemzedékeken átívelő traumákat, minden körülmények között megőrzött hagyományokat és egy sokat szenvedett társadalmi elit újjászerveződésének lehetőségeit mutatja be.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!