2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kultúra

Tömegnyomor és pánik Ed Sheeran koncertjén, így indult az idei Sziget fesztivál

Pánikoló, zokogó, sikítva menekülni próbáló fiatalokat a pultosok húzták be a pultok mögé Ed Sheeran szerdai koncertjén, a Sziget fesztivál első napján – számol be az történtekről több hírportál, köztük a Ripost. Az esemény Facebook-oldalán többen is arról írnak, hogy kibírhatatlan volt a tömeg, voltak akiknek halálfélelme volt. Egyesek vérfagyasztónak írják le a hangulatot.

  • Tömegnyomor és pánik Ed Sheeran koncertjén, így indult az idei Sziget fesztivál

Állítólag a pánik koncert közepe felé kezdődött, amikor egy hatalmas sikítás törte meg a zenét. Egy 20-as éveiben járó lányt láttak, aki magánkívüli állapotban próbál menekülni, körmeit a vele lévő barátjába mélyesztve. Ez után kezdtek többen menekülni. Volt aki rosszul lett. Ájult tiniket pultosok próbáltak kiemelni a tömegből és a pultjuk mögé húzni.

Ilyen halálfélelmem meg sosem volt, mint ma este. Kb. fél órán keresztül próbáltunk kijutni a lökdösődő, agresszív és kontrollvesztett tömegből. Rengetegen pánikba estek, vérfagyasztó élmény volt. Mi is egy büfén átmászva menekültünk meg. Minden túlzás nélkül mondhatom, hogy ez az egész olyan volt, mintha egy katasztrófafilm szereplői lettünk volna – írta egy lány a facebook-eseménynél.

Zokogó fiatalok voltak mindenütt, halálfélelme volt az embernek – így egy másik.

A szervezők szerint ugyanakkor megszokott dolog, hogy egy ilyen rendezvényen ekkora a tömeg, amire ők előre fel is voltak készülve és minden gördülékenyen zajlott, csak a kijutás volt nehézkesebb a buli után, mivel többek közt a hirtelen lezúduló zápor miatt a hatalmas tömeg egyszerre indult el. Az embereket csak szakaszosan engedték ki a sziget területéről, de rendőri közreműködéssel. Adataik szerint a fesztivál nyitónapján egyszerre 95 ezer ember tartózkodott a rendezvény területén, ebből 60 ezer a nagyszínpad előtt. 

Már hónapokkal ezelőtt lehetett látni, hogy a világásztár popzenész iránti hazai érdeklődés igen csak kimagasló, a jegyeket csaknem egy évvel korábban kezdték el árusítani, de rekordidő alatt elkeltek. Ráadásul korábban több koncerten is előfordult már hasonló eset, így a szervezők nem mondhatják, hogy nem számítottak pánikra, a történtekhez hasonló reakciókra. 

Az Index szerint egyébként a kijutás sem volt zökkenőmentes. Személyesen jelen lévő kollégáik is arra panaszkodtak – erről egyébként egy videót is feltöltöttek – hogy legalább 20 percet kellett sorban állni a kijutáshoz. “Olyan sor van kifelé a Szigetről, hogy konkrétan nem lehet kijutni, áll minden – tudósított a helyszínről egy kollégájuk.”

Állítólag a híd teherbírása miatt csak szakaszosan engedték ki a biztonságiak az embereket a fesztivál területéről. 

A rendezők közleményben reagáltak a történekre:

Az idei Sziget egy világsztárral nyitott így már napokkal ezelőtt tudtuk, hogy teltház várható, ami 95 ezer embert jelent egy időben  a Fesztivál területén. Számítottunk rá, hogy a koncertre érkező látogatók egyszerre indulnak majd ki a buli végén és ezt a folyamatot a váratlan, rövid zápor még jobban felgyorsította. Figyelembe véve a K-híd teherbírását, a környező utcák és a közlekedési eszközök kapacitását úgy döntöttünk, hogy „ megtörve”  a tömeg haladását szakaszosan engedjük ki a látogatóinkat a fesztivál területéről elkerülendő a „külső” torlódást, fennakadást. A kijutás  a biztonsági szolgálat és a rendőrség folyamatos kontrollja mellett zajlott,  hatóságokkal szoros együttműködésben , a biztonsági terveknek megfelelően.

A  kötelező check- in rendszer és biztonsági intézkedések miatt már a kiérkezéskor felhívtuk a figyelmet arra, hogy időben érkezzen mindenki, így a koncertre való bejutás is gördülékenyen zajlott. A Nagyszínpad előtt 60  ezer ember élvezte  a koncertet, elképzelhető, hogy egy ilyen volumenű  eseményen néhányan, hirtelen szembesülve a tömeggel, megijednek, ritkán ugyan, de előfordulhatnak ilyen esetek.  Váratlan, személyi  sérüléssel járó esemény, nem történt, másfél órával a koncert után már szellősen, gördülékenyen ki lehetett jutni a fesztiválról.

PestiSrácok.hu

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!