2024. 10. 08. Kedd Koppány napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Trump vagy Harris? 22:30

Kultúra

Szenzációs, 3000 éves kincs tekinthető meg a Nemzeti Múzeumban

Nyakék a késő bronzkorból címmel megnyitott a Hónap kincse kamaratárlat MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében. A bronzkor csodájára a Somló-hegyen bukkantak rá idén nyáron a Múzeum régészei. Az európai mércével is ritka leletet 3000 év földben töltött várakozást követően, Dr. Tarbay János Gábor kutató vezetésével idén nyáron tárták fel.

  • Szenzációs, 3000 éves kincs tekinthető meg a Nemzeti Múzeumban

A megnyitóünnepségen Dr. Zsigmond Gábor, az MNMKK MNM főigazgatója köszöntőjében nemzetközi szenzációnak nevezte az eseményen bemutatott műtárgyat, mellyel kapcsolatban megosztotta a közönséggel személyes gondolatait is: „Leírhatatlan érzés volt az, amikor legalább 29 évszázaddal később a kezünkbe vehettük ezt a tárgyat, legalább 29 évszázad óta mi érinthettük meg először.”

Dr. Tarbay János Gábor régész, az Őskori Gyűjteményi Csoport vezetője elmondta, hogy „a lelet az egyik régészeti fémkereső-műszeres lelőhely felderítés során került elő, melynek során önkéntesekkel együtt dolgoztunk. Az egyik volt közülük Király Krisztián, aki néhány apró bronztárgyat talált, melyet kontextusában hagyott, nem bolygatott meg. Ez a szabály egyébként a kutatási programban, így lehet megfelelő módon, szakszerűen feltárni és dokumentálni ezeket a felderítéseket.”

Dr. Latorcai Csaba János, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese megjegyezte: ez a nemzetközi mércével is kiemelkedő jelentőségű kincs hatalmas lehetőséget hordoz magában arra, hogy a Somlót és térségét felhelyezze a nemzetközi kulturális élet térképére is.

A késő bronzkor végére (Kr.e. 1000–850) datálható unikális nyakék egy urnamezős stílusú korsóban, több ezer bronzékszer: karika, pityke, gyöngy, spirál ölelésében került elő. A pompás ékszert, valószínűleg a korabeli elithez tartozó nő viselhette. Stílusát és díszítését tekintve a dunántúli urnamezős kultúra területén deponált aranyfólia borítású bronzdiadémok és díszkorongok köréhez illeszkedik, továbbá kapcsolódik a nyugat-közép-európai urnamezős aranyművesség tárgyaihoz is.

A hasonló kincsleletek jellemzően nem kötődnek közvetlenül temetkezésekhez, előfordulhatnak akár település környezetében, vagy különleges természeti helyeken is, így a tárgy egykori elrejtésének pontos körülményeit homály fedi.

A Nemzeti Régészeti Intézet szakemberei augusztus elején egy több órán át tartó művelet végén szabadították ki a nyakéket, amely a hónap kincseként látható péntektől a Múzeum Széchényi-termében.

Nemzeti Múzeum

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!