2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

A Sajdik 11:00

Kultúra

Számos programmal várták az érdeklődőket a Költészet Napja alkalmából + videó

A költészet napját ünnepeljük április 11-én. Ez alkalomból számos programmal várták az érdeklődőket országszerte és a Fővárosban.

  • Számos programmal várták az érdeklődőket a Költészet Napja alkalmából + videó

A Kosztolányi Dezső Gimnázium diákjai és tanárai a költészet napja alkalmából"Nagy Szavalat" címmel, flashmob-ot, magyarul villámcsődületet rendeztek a Mátyás templomnál. Az eseményen Szabó András műsorvezető mondott beszédet a fiataloknak, aki nagyon örömmel fogadta a felkérést.

Szabó András (Csuti) műsorvezető: "Nekem ez egy nagyon nosztalgikus helyszín, mert a nagyszüleimmel nagyon sokat jártam ide egy utcával lejjebb laktak nekik könyvkiadójuk volt úgyhogy én nagyon sokat játszottam gyerekként kéziratokkal borítókkal ugyhogy ők voltak azok a személyek akik velem az irodalmat a nyelvtant a versek szeretetét egy szóval mint kultúra megszerettették."

A Kosztolányi gimnázium már 5 éve tartja a hagyományt, hogy a gyermekek szabad téren közösen szavalnak verseket.

Bodor Eszter intézményvezető, Kosztolányi Dezső Gimnázium: "Nagyon nagy feladat azért, mert már januárban elkezdenek gyakorolni szünetekben az egész iskolát össze kell hívni és akkor együtt gyakorolják mert az hogy mindenki mert az hogy egyszerre mondják ezeket a verseket egy adott ritmusban ezt azért elég sokszor kell elgyakorolni."

Az intézményvezető hozzátette, a gyerekek mindig nagyon ügyesen felkészülnek a magyar költészet napjára.

1964 óta ünneplik április 11-én a költészet napját. Ilyenkor számos verses programmal, könyvbemutatókkal, előadásokkal várják a költészet kedvelőit.

Izsó Zita kortárs magyar író, költő és műfordító: "A költészet napjával én is iskolás koromban találkoztam, mint sokan és azért nagyon fontos ez a rendezvény ez az esemény mert így az emberek megismerhetik a költészet különböző formáit."

A múlt és a jelen magyar lírájának értékeire hívta fel a figyelmet a nemzeti lottótársaság költészet napi kampánya, amely a hazai fiatal szerzőket és alkotásaikat is igyekszik ismertebbé tenni.

Panulin Ildikó szóvivő, Szerencsejáték Zrt.: "A vers mellett van zene amelyben azért szintén a vers kap főszerepet, és van slampoetry is Kicsit megpróbáltuk a klasszikus és a kortárs költészetet egy platformra hozni hogy megmutassuk azt hogy nem csak a múltban születtek jó versek hanem a mai jelenben is."

A költészet ünnepléséből pedig a HírtTV sem maradhat ki. Ezen összeállítás alkotója Petőfi Sándor egyik legszebb versének sorait idézte.

Orosz Tímea tudósító, Hír TV: "Magyar vagyok. Legszebb ország hazám az öt világrész nagy területén. Egy kis világ maga. Nincs annyi szám ahány a szépség gazdag kebelén. Van rajta bérc, amely tekintetet vét a Kaszpi-tenger habjain is túl és rónasága mintha a föld végét keresné olyan messze messze nyúl."

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Habár a Világ Kultúráinak Háza irodalmi díjának zsűrije mesterműnek, sőt a legjobbnak minősítette Nádas Péter író Rémtörténetek című kötetét, úgy tűnik a magyar író azért részesülhetett rangos elismerésben, mert fehér - derül ki a prae.hu. elemző cikkéből, melyet az Index szemlézett. 
Újjáéled a magyar nemesség + videó

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Elkészült a Magna Hungaria filmsorozat második része az erdélyi arisztokrácia traumáiról és újjáéledéséről. Az MCC Magyar Összetartozás Intézetének Bál a kastélyban című új rövidfilmje nemzedékeken átívelő traumákat, minden körülmények között megőrzött hagyományokat és egy sokat szenvedett társadalmi elit újjászerveződésének lehetőségeit mutatja be.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!