2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Se lelemény, se értelmes forgatókönyv

A Szupercella harmadik részében csak a puszta erőszak maradt.

  • Se lelemény, se értelmes forgatókönyv

Az esetek döntő többségében indokolatlan harmadik részt forgatni egy filmből, hacsak nem egy alaposan kidolgozott és felépített trilógiáról van szó, mert a második részben még csak-csak el lehet sütni azt a poént, hogy mi lett a szereplőkkel a befejezés után, de aztán kevés olyan filmhős van, akinek életét és problémáit nyugdíjas koráig követni szeretné a néző. Sylvester Stallone Rocky című filmje a kivételek közé tartozik, mert sok emberséget és a férfiléthez elengedhetetlenül fontos életfilozófiát sikerült belegyömöszölni egy egyszerű kis bokszoló sorsának hatrészes bemutatásába. Mindez viszont nem mondható el a mától mozikba kerülő Szupercella 3-ról, amelyet John Herzfeld rendezett, és a főszereplő szintén Sylvester Stallone.

Pedig ígéretesnek indult a börtönszakértő Ray Breslin figurájának története, akinek az volt a munkája, hogy rámutatott a börtönök védelmének hibáira. Mindezt pedig úgy tette, hogy bebörtönöztette magát, majd megszökött még a világ legbiztonságosabb börtönéből is. Nyilvánvalóan a sztoriban nem azt kellett keresni, mennyire valóságos, hiszen egy felnőtteknek, sőt inkább felnőtt férfiaknak szóló meséről van szó, amelyben a mesteremberes leleményt értékelte igazán a néző.

 Stallone a börtönszakértő Ray Breslin szerepében

Fotó: Big Bang Media

 

Drága szuperszerszámokkal ugyanis csak az amatőrök szerelnek otthon is szívesen, aki szeret barkácsolni, az tudja, mekkora örömet okoz egy férfinak, ha abból a készletből old meg egy-egy szerelési problémát, amit még a nagyapjától örökölt. De mindennek a csúcsa, ha az ember az önmaga által készített, a célnak a legjobban megfelelő szerszámokkal és temérdek leleménnyel dolgozik. A lelemény ugyanis az egyik legfontosabb tulajdonság európai kultúrkörünkben, az ókori leleményes Odüsszeusz férfias kalandjai is ezt példázták, ahogy már ő is ügyesen szökött meg a fogva tartóitól vagy azoktól, akik akadályozták útját feleségéhez, vagyis régi gyökerei vannak az ilyen Szupercella típusú filmeknek.

Csak nem kellett volna folytatni. A második részben még voltak leleményes barkácsolási megoldások, de a harmadikban minden eltűnt, amit az ókortól napjainkig szeretünk az efféle történetekben. Ami maradt, az a puszta erőszak. Az első résznek az is érdeme volt, hogy végig együtt szerepelt benne a 80-as, 90-es évek két legnagyobb akciófilmcsillaga, Stallone mellett ugyanis a másik főszereplő Arnold Schwarzenegger volt. Azt, hogy miért kellett 20 évet várni a közös filmre, Schwarzenegger írja le életrajzi könyvében: irigy volt Stallone sikereire, tehetségére. De hiába minden tehetség, ha nincsen értelmes forgatókönyv. A Szupercella 3. esetében leginkább ezért nem lehetett a börtönszakértő figurájából annyit kihozni, mint az ökölvívó Rockyból.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!