2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Kultúra

Sajtóközlemény: Az ókori Rómát, a páratlanul sikeres birodalom történelmét bemutató filmklubot indít a Nemzeti Múzeum

Filmklubot indít a Magyar Nemzeti Múzeum, melynek keretében február 29-től három hónapon keresztül havi egy alkalommal az ókori Rómával kapcsolatos híres filmek részleteit mutatjuk be és elemezzük meghívott szakértőink segítségével a Múzeum Római Lapidáriumában, melyre szeretettel várjuk az érdeklődőket – jelentette be Bérczes Zsigmond, a Magyar Nemzeti Múzeum kreatív igazgatója.

  • Sajtóközlemény: Az ókori Rómát, a páratlanul sikeres birodalom történelmét bemutató filmklubot indít a Nemzeti Múzeum

A filmklubra az ókori Rómáról szóló leghíresebb filmeket válogattuk össze. Az érdeklődők részleteket láthatnak a BBC Róma című sorozatából, a Trójából, a Gladiátorból, a Hannibálból, a Romulus-ból, a Spartacus-ból, de az Agora, a Brian élete, a Passió, a Satyricon, a Ben Hur, a Kleopátra, az Az utolsó légió, a Barbárok és a Quo Vadis egyes jelenetei is megelevenednek a közönség előtt. Ezeken a filmeken keresztül fogjuk bemutatni, hogy mi a valóság és mi a filmes túlzás, meghívott szakértőkkel pedig elemezni fogunk többek között egy-egy harc- és csatajelenetet is. Célunk, hogy a filmklub segítésével rávilágítsunk egy páratlanul sikeres birodalom történelmére. – ismertette a kreatív igazgató.

A római korszakra azért esett a választás, mert látgatóinknál nagy arányban tapasztaljuk, hogy kiemelten az ókor iránt érdeklődnek, napjaink vizualitásra épülő világában pedig adja magát a lehetőség, hogy filmeken keresztül nyissuk meg a párbeszédet a múlt és a jelen között. Természetesen az is szempont volt a kiválasztásnál, hogy a Római Birodalom - szervezettsége, kultúrája és kiterjedtsége miatt – napjainkban is állandó és izgalmas témát szolgáltat számunkra. Továbbá annak ellenére, hogy az összeomlása óta rengeteget változott Európa, a hajdani birodalom komoly hatást gyakorol az életünkre manapság is, mely hatás abban is szemügyre vehető, hogy a művészek igen hamar elkezdték ezen ókori birodalmat megfilmesíteni. A filmek segítségével tehát arra is keressük a választ, hogy mi lehet a kortárs filmművészeti alkotások Róma képe és üzenete az ókori világról?

Állandó szakértőink: Dr. Németh György, ELTE BTK egyetemi tanár, az MTA doktora; Dr. Bartus Dávid, ELTE BTK dékán, Dr. Forisek Péter egyetemi docens, Debreceni Egyetem; Dr. Kovács Péter egyetemi tanár, Pázmány Péter Katolikus Egyetem. A filmklub házigazdája Dr. Nagyernyei Szabó Ádám, a MNM régésze, szakmuzeológusa, egyetemi oktató, a moderátor pedig Gróf Boglárka múzeumandragógus lesz. - mondta el Bérczes Zsigmond.

Az első alkalom február 29-én lesz 18:30-tól, amelynek témája: Róma alapítása és a birodalom kialakulása

A további időpontok március 28., április 25., május 30. 18:30, jegyeket a Magyar Nemzeti Múzeum honlapján, a mnm.hu-n váltható jegy. A belépő díja alkalmanként 2000 Ft/fő.

Fotó: MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!