2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Kultúra

Régi pompájában ragyog az érseki palota

Átadták Veszprémben a felújított érseki palotát. A két évig tartó munkálatok főként a közel 250 éves épület külsejét érintették. A beruházás nagyrészt állami támogatásból valósult meg.

  • Régi pompájában ragyog az érseki palota

A veszprémi érseki palotát 1765-ben kezdték el építeni Fellner Jakab tervei szerint. Különlegessége, hogy vízvezetéket is építettek hozzá, ami akkoriban fényűzésnek számított. Az elmúlt 250 évben csak kisebb munkálatokat végeztek rajta, így mostanra szükségessé vált a műemléki épület felújítása.

„Teljes tetőcsere volt, ami azt jelenti, hogy a régi, veszélyes hulladéknak minősülő palát eltávolították, és nagyon szép ásványpalával pótolták” – ismertette Takáts István érseki kancellár.

A teljes homlokzatot is tatarozták, restaurálták a kőfaragványokat, a kapukat és a teraszt is. A felújítás 1,2 milliárd forintba került, az összeg 90 százalékát a magyar állam biztosította.

„Az Európai Unióban a magyar kormány fordítja a legtöbb pénzt felújításukra, megóvásukra. Valóban, az Európai Uniónak a hivatalos statisztikái szerint Magyarország fordítja a legtöbb pénzt egyháztámogatásra. Van, aki ezt Brüsszelben kritikának érzi, én büszke vagyok rá” – fogalmazott az átadón Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes.

Az érsek az egyház és az állam kapcsolatának fontosságát hangsúlyozta. „A kettőt azonban nem lehet egymástól elválasztani, ezért mi is végzünk közszolgálatot is, egészségügyi intézmények, szociális intézmények, iskolák fenntartásával, például karitász üzemeltetésével, és az állam is segít minket” – mondta Márfi Gyula.

A veszprémi érseki palotában található kiállítás és a könyvtár mostantól újra látogatható.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!