2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Kultúra

Példátlan Vidnyánszky Attila lemondása

Vidnyánszky Attila lemondása szinte példa nélküli. Az elmúlt évtizedek legjelentősebb színpadi baleseteit gyűjtötte össze a Magyar Nemzet, ahol elmaradt a vezetői felelősségvállalás.

  • Példátlan Vidnyánszky Attila lemondása

Hétfőn délelőtt lemondott Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója. A színházban történt péntek esti sajnálatos baleset kapcsán a teátrum a Magyar Nemzettel azt közölte, hogy a vezérigazgató „elismerve vezérigazgatói felelősségét, lemondott a Nemzeti Színházban betöltött posztjáról. Döntéséről tájékoztatta Csák János kulturális és innovációs minisztert”.

Történt már zuhanás a Rómeó és Júliában

1983-ban Peremartoni Krisztina, a Nemzeti Színház művésze a Rómeó és Júlia című előadás főpróbáján esett le a három méter magasan lévő erkélyről. „A nézők ebből semmit sem vettek észre, mert mindez akkor történt, amikor még nem világosodott ki a színpad” – írja a Népsport 1983 áprilisában. A színésznő törött karral játszotta végig az előadást. A színház direktora ekkor Malonyai Dezső volt, az eset miatt nem mondott le, 1982-től 1989-ig igazgatta a Nemzeti Színházat.

Gálffi László Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész 1985-ben a II. Richárd előadása alatt sérült meg súlyosan. Egy rugós kés fémrugója a szokásos tisztítás elmulasztása miatt nem csúszott megfelelően, így az a valóságban is belefúródott a színészbe, megsebesítve a tüdejét is. A színész aztán, felépülve a sérülésből, újra színpadra állt. Az eset idején Horvai István volt a Vígszínház direktora, ebben az évben adta át a stafétabotot az általa legalkalmasabbnak tartott személynek, vezetőtársának, az addigi főrendezőnek, Marton Lászlónak. A direktorváltás feltehetően nem volt összefüggésben a balesettel. 

Süllyesztőbe szorult kézfej

Blaskó Péter 2005-ös baleseténél a színpadtechnika okozott komoly problémákat: a III. Richárd egyik jelenete közben leállt az előadás, ugyanis a színművész keze beszorult a két süllyedő elem közé. A Nemzeti Színház akkori főigazgatója, Jordán Tamás úgy fogalmazott: 

Tény, hogy a színház kiemelten veszélyes üzem, a világon mindenhol különleges figyelmet követel a színpadi munka.

A színész három ujjában törtek el a felső ujjpercek – azonnal orvosi ellátásban részesült, később kórházba szállították.

Az előadás néhány percre leállt, majd a kényszerszünet után Blaskó nélkül folytatódott, írja az Index cikkében. Az eset után Jordán Tamás nem mondott le, 2008-ig ő igazgatta a Nemzeti Színházat.

Oliver és a Pál utcai fiúk

2015-ben a Pesti Magyar Színházban súlyos sérüléseket szenvedett egy díszletépítő. Az életveszélyes baleset éppen a színház vezetésének átadása közben történt. Az eset kapcsán két hétre kényszerszünetet rendeltek el az intézményben. Őze Áront akkor Zalán János váltotta. Nyolc évvel később, idén március 18-án ugyancsak a Pesti Magyar Színházban történt baleset. Az Oliver! című darabot kellett félbeszakítani, amikor a címszerepet játszó Farkas Olivér gyermekszínész megsérült. Zalán János színházigazgató a baleset kapcsán vizsgálatot rendelt el.

A Vígszínház színésze, Wunderlich József 2018-ban A Pál utcai fiúk egyik előadásán szenvedett balesetet. Egy farakáson énekelt, amely egyszer csak beszakadt alatta. A sérülései nem lehettek olyan súlyosak, mert szinte azonnal felállt, és folytatta a darabot. 2022 márciusában A padlás című előadásban szintén megsérült. Egy néző beszámolója szerint a díszletben szereplő létráról esett le, írja az Index. Az előadás leállt, a színész pedig mozdulatlanul feküdt a színpadon. Ekkor a nézőket megkérdezték, van-e köztük orvos. Wunderlich mindeközben továbbra is mozdulatlanul feküdt, a beszámoló szerint mintha a kezét megmozdította volna. A színpadról végül hordággyal vitték le. A Vígszínház sajtóosztálya akkor ezt közölte:

Wunderlich József az előadás vége felé egy pillanatnyi rosszullét következtében a díszletbe épített létráról leesett. Az előadás félbeszakadt, a művészt kórházba szállítás után megvizsgálták, de szerencsére az esés következtében nem sérült meg, így még az éjszaka folyamán hazament.

Előbbi baleset bekövetkeztekor Eszenyi Enikő, a 2022-es eset idején pedig Rudolf Péter volt a teátrum direktora, utóbbi jelenleg is igazgatja a Vígszínházat.

2019 decemberében a Karinthy Színház színpadán Baronits Gábort érte baleset a Második nekifutás című előadás alatt. Baronits szerencsétlenül ütközött a díszlet vasajtajával, aminek következtében a színész kézfeje eltört, és két ujja is megrepedt. 

Én még úgy nevelkedtem, hogy beteg színész nincs, csak halott

 – nyilatkozta az eset kapcsán Baronits Gábor a Ripostnak.

Berettyán Nándor a baleset megtörténtekor első hónapját töltötte mint színházigazgató, de az eset után nem mondott le.

Borítókép: Vidnyánszky Attila (Fotó: Éberling András)

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!