2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Örkényuralom a Pécsi Nemzeti Színházban

  • Örkényuralom a Pécsi Nemzeti Színházban

Szerencséjük van a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek. A Orfűi tavi fényviszonyok olyanok voltak a felvétel tavaszias napján, mint a nyári verőfényben. Így Orfűn, a tó mellett tudták leforgatni Örkény István sorozatuk közvetkező darabját, amely nyáron egy vízisí, kempingágy és gumimatrac kölcsönzőben zajlik. Szereplői a legbonyolultabb dolgokban (például Kierkegard nézeteiben) egyetértenek, de a kölcsönző hölgy nem tudja megérteni, hogy a vendég egy gumimatracot kíván kölcsön venni….

A járványügyi korlátozások idején a színház alkotói elkérték a jogörökösök hozzájárulását, hogy videóra vegyék Örkény István néhány egypercesét, s ebből sorozatot készítsenek Van egy perced? címmel. Dicséretes, hogy az örökösök a világjárványra való tekintettel ezt ingyen tették lehetővé. Ennek legutóbbi darabja került a nézők elő hétfőn, Győrfi Anna és Takaró Kristóf előadásában.

 
A legutóbbi Örkény egyperces felvétele Orfűn, a tó partján, Győrfi Annával és Takaró Kristóffal
 

 

Fotó: Pécsi Nemzeti Színház

Nem ez az egyetlen mód, ahogyan a színház pátyolgatja rajongóit, fenntartva érdeklődésüket. Sólyom Katalin (színháziak számára Sólyom Kati, aki 1985-ben megzenésített József Attila verseket énekelt, Köztetek éltem címmel) például Balázs napon mondta videóra Babits Mihály Balázsolását, a nagy költő gégerákjának tragikus felpanaszolását.

A színházban egyébként folyik a munka. Mostanában éppen a Valahol Európában című darab színpadra állításán dolgoznak. Érdekes, hogy a musical karmestere, Bókai Zoltán 2002-ben e darab kapcsán zongoristaként került a Pécsi Nemzeti Színházhoz. Nemsokára kezdődik a szereplő gyerekek kiválogatása, amelyben alapelvárás a megfelelő énektudás, a hangszín, a muzikalitás. Mivel táncolniuk is kell, a koreográfus a mozgás dinamikáját, összeszedettségét nézi, a rendező pedig a színpadi jelenlétet, a karaktert vizsgálja, hiszen a gyerekeknek egyszerre kell énekelniük, táncolniuk, rögzíteniük az instrukciókat és együttműködni a többiekkel. A bemutatót természetesen a korlátozások feloldása utánra gondolják, ami az ország beoltottságának a függvénye.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!