2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

CPAC Magyarország 2024 00:10

Kultúra

Ők alapozták meg a nagyromán állameszmét

Franciául is megjelent Borsi-Kálmán Béla tanulmánykötete a román állameszme eredetéről. A könyv teljesen más megvilágításba helyezi azt az utat, ami Trianonig vezetett.

  • Ők alapozták meg a nagyromán állameszmét

A könyvet kedden mutatták be Párizsban, a Sorbonne egyetemhez tartozó Szláv Tudományok Intézetében. A történész egyetemi tanárnak a Magyar Szemle Könyvek gondozásában kiadott, Elvetélt bizánci reneszánszból Nagy-Románia. Egy állameszme etno­genezise című munkáját franciául Henri de Montety történész fordításában adta közre az Éditions des archives con­temporaines nevű rangos párizsi kiadó. 

A szerzőnek ez a második tanulmánykötete román sorskérdésekről, amely franciául is napvilágot látott. 

 

 A most Párizsban megjelent tanulmány a fanarióták felemelkedését és 1821-es bukását tárja fel, mert elsősorban az ő nevükkel fémjelzett történelmi, társadalomtörténeti, geopolitikai környezetbe nyúlnak a „legendásan rugalmas, pragmatikus, szembetűnően hatékony”, vagyis eredendően kétkulacsos román politikai gondolkodás és politizálás gyökerei. Mint ismert, a 18. századot a román történelemben „fanarióta korszaknak” nevezik, mivel ebben az időszakban Moldva és Havasalföld uralkodói Konstantinápoly Fanar negyedének görög családjaiból származtak. Fontos megjegyezni, hogy 1821 és 1920 között, a nagyromán állameszme kialakulásának idején, ez a görög elit román nemzeti oligarchiává lényegült át.

 

Borsi-Kálmán Béla az ELTE egyetemi tanára, a magyar–román kapcsolattörténet kutatója. A ma Romániához tartozó Csengerbagoson született 1948-ban. 1999-től 2015-ig diplomáciai szolgálatot teljesített a magyar nagykövetségen Bukarestben, majd Párizsban is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!