2024. 04. 28. Vasárnap Valéria napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Kultúra

Nyelvi genocídium fenyegeti a kárpátaljai magyarokat

Határozottan elítéljük az orosz katonai agressziót, ami Ukrajna ellen zajlik, de ha Ukrajna nem veszi ki a nyelvi önvédelem fegyverét az orosz elnök kezéből, akkor a legerősebb, mondhatni "nukleáris eszköz" nála marad – mondta az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke Budapesten, a Kárpátalja 1944-től 2022-ig tartó időszakáról szóló tanulmánykötet bemutatóján.

  • Nyelvi genocídium fenyegeti a kárpátaljai magyarokat

Németh Zsolt a Nemzeti Emlékezet Bizottság székházában a Küzdelem a megmaradásért – a kárpátaljai magyar közösség (1944-2022) című kötetet bemutató rendezvényen a magyar nemzetpolitika foglalatának nevezte a kiadványt.

Minden régiónak meg kellene írnia a maga történetét – tette hozzá a politikus, majd

a kötet egyik tanulmányából idézve a nyelvi genocídium veszélyét emelte ki, amely olyan gyakorlat, melynek során a nyelv használatát tiltják a mindennapokban.

Rámutatott: amikor akadályozzák ennek a nyelvnek a megjelenését az iskolai oktatásban nyelvcsere, nyelvi asszimiláció, szélsőséges esetben pedig nyelvhalál következhet be. A lingvicizmus, a nyelvi diszkrimináció egyik típusa. Olyan ideológiák, cselekvési módok és struktúrák összefoglaló neve, amelyek a nyelvi alapon elkülönülő közösségek közötti egyenlőtlen hatalommegosztást és annak hosszú fenntartását segíti elő – ismertette Németh Zsolt.

"Azt gondolom, a lingvicizmus jelenségének elemzése, amit a könyvben szereplő egyik tanulmány szerzője megfogalmazott, rendkívül pontosan áll a jelenlegi ukrán helyzetre" – tette hozzá.

Ebben a helyzetben "talán nem felesleges tisztáznunk", hogy "változatlanul és határozottan elítéljük az orosz katonai agressziót, ami Ukrajna ellen zajlik". De egyedül Ukrajnán múlik, hogy kiveszi-e a nyelvi önvédelem hangzatos fegyverét az orosz elnök, Putyin kezéből – hangoztatta Németh Zsolt.

Úgy fogalmazott:

"ez a második aktualitás, hiszen Orbán Viktor és Zelenszkij elnök tárgyalásai előtt állunk. Ha Ukrajna egy demokratikus, nyelvi kisebbségi nagyvonalúságot biztosító ország lesz, annak nemcsak a kárpátaljai magyarok, hanem Ukrajna népe számára a legfontosabb hozadéka, az ország valódi európai jövője lehet".

A kisebbségi törvény néhány héttel ezelőtti módosításáról úgy vélekedett "jó kezdet, de tovább kell menni". A Velencei Bizottság, az Európa Tanács, az Európai Unió, a kétoldali tárgyalások eddigi fordulói kijelölik ezt az utat, egyszerűen fogalmazva: "vissza kell térni a 2014-es állapotokhoz" – mondta Németh Zsolt.

Hozzátette, a jelenlegi ukrán kisebbségvédelemből hiányzik az, ami a korábbiakban megvolt: a kulturális autonómia, a kollektív jogok, a parlamenti képviselet garantálása, a hivatalos nyelvhasználat lehetősége. Továbbá a kisebbségi oktatásnak, mint jogintézménynek a léte, a nemzetiségi oktatás a szakiskolákban és a felsőoktatásban. Valamint a helységnevek és földrajzi nevek nemzetiségi nyelvű használata, a szabad szimbólumhasználat

– sorolta a bizottsági elnök.

Kitért arra, hogy az Európa Tanács egyenlőségi és monitoringbizottsága napirendre tűzte annak megvitatását, hogy teljesítette-e már a kisebbségi törvény módosításával Ukrajna a nemzetközi kötelezettségeit.

A politikus úgy értékelt: "biztató, előremutató lépés", ami történt, de messze van még, hogy teljesítse Ukrajna azokat az elvárásokat, amelyek végső soron nem a kárpátaljai magyarok érdekét szolgálják; ezzel lenne képes kivenni Ukrajna Putyin kezéből a még meglévő, leghatékonyabb fegyverét.

Azzal tudna Ukrajna a legtöbbet tenni azért, hogy valódi európai országgá tudjon válni, ha biztosítaná a kisebbségeknek a nyelvi, kulturális jogegyenlőséget

– szögezte le Németh Zsolt.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Globál Extra – Új erőközpont épül a NATO keleti bővítésének örve alatt + videó

Szergej Sojgu kedden azt mondta, hogy számos NATO-gyakorlatot tartanak az orosz határ közelében az "állítólagos orosz agresszió visszaverésére", amelyen mintegy 90 000 katona vesz részt. Sojgu szerint a NATO keleti megerősítése zajlik. Erről beszélt Boros Imre közgazdász és Bogár László közgazdász Virághalmy Sarolta szerkesztő-műsorvezetővel a Globál Extra című műsorunkban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!