2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Nyár, szabadság, szórakozás

Magyar Nemzet

2019. augusztus 14., szerda 16:48

Még több mint két hét van augusztus végéig, és bár kezdtek szállingózni a meghívók a kőszínházak évadbejelentő/évadnyitó társulati üléseire, érdemes körülnézni, mit ajánlanak még így nyár végén a szabadtéri színházak. Azt hittem könnyű dolgom lesz, ha a Szabadtéri Színházak Szövetségének honlapját kezdem böngészni, hiszen az 1997-ben alakult szövetségnek kilenc tagja van, és az a célja, hogy minden nyáron június közepétől augusztus végéig tartó összművészeti fesztiválokat rendezzen, ahol „a legjelentősebb hazai és külföldi művészek lépnek fel a prózai és zenés színház különböző műfajaiban, a musical, az opera, az operett legjobb előadá­sain, a komolyzenei, a népzenei, a jazz koncerteken, a balett, a kortárs tánc, a néptánc előadásain” – olvasható a honlapon.

Valóban, ha utánaszámolunk, az idén is volt legalább két tucat új bemutató és majdnem félszáz előadás. Az Esztergomi Várszínházban holnap még megnézhetjük Hedry Mária Zrínyi Ilona című monodrámáját a Klebelsberg Kamaraszínház előadásában 19 órától, és este fél kilenctől Pitti Katalin és Pálmai Árpád ingyenes koncertjét is ajánlják az érdeklődőknek.

A Szarvasi Víziszínház ezen a héten mindennap kínál előadást, 19-én hétfőn a VIII. Magyar Teátrumi Nyári Fesztivál díjátadó gálájára várja a közönséget, majd 27-én a Szentegyházi Gyermekfilharmónia koncertjével zárja az évadot.

 
Monodráma egy magyar nagyasszonyról: Hedry Mária Zrínyi Ilonáját Esztergomban mutatják be

 

A Zsámbéki Színházi Bázison 18-án, vasárnap a Romtemplomban Mészöly Miklós és Polcz Alaine levelezésébe avat be Trill Zsolt és Csákányi Eszter, augusztus 25-én Karinthy-kabaré lesz, a hónap utolsó napján pedig Lackfi János szórakoztatja az érdeklődőket a Békesség-hívogatóval. A Kisvárdai Várszínház sem hagyja színházi élmény nélkül a helyi és oda látogató közönséget. Holnap Molnár Ferenc Riviéra című vígjátékára, 24-én Erich Kästner örökzöldjére, A két Lottira várják az érdeklődőket. Sajnos technikai okok miatt két előadás is elmarad, pedig A nők (is) a fejükre estek! és a Hyppolit, a lakáj is komoly érdeklődésre tarthatott volna számot.

Utolsó reményünk a Szabad Tér Színház, amely a Margitszigeti Szabadtéri Színpadot és a Városmajori Szabadtéri Színpadot foglalja magába. Akinek megakadt a szeme és kedvet kapott a Molnár Ferenc-vígjátékra, az a Riviérát a Városmajorban is megnézheti augusztus 25-én, de előtte ki ne hagyja a Margitszigeten augusz­tus 20-án este Tolcsvay László–Tolcsvay Béla felújított Magyar miséjét és Tolcsvay László Új magyar rapszódia című bemutatóját.

Már nem sok színházi élményben lehet részünk iskolakezdésig, de fel a fejjel, mint már említettem, a kőszínházakban rövidesen kezdődik az új évad.

Magyar Nemzet