2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Svenk

Következik:

Vezércikk 08:05

Kultúra

Népi iparművészeti zsűrizést tartottak Nagyváradon + videó

Népi iparművészeti zsűrizést tartottak Nagyváradon. Az eseményt a budapesti Hagyományok Háza kezdeményezte, amelyhez az erdélyi Hagyományok Háza és annak nagyváradi irodája is csatlakozott.

  • Népi iparművészeti zsűrizést tartottak Nagyváradon + videó

Több száz tárgy érkezett Erdélyből és a Partiumból. Az alkotók viseleteket, nyakbavalókat és egyéb használati tárgyakat küldtek be. Bár Romániában egyelőre nem jár semmilyen kedvezménnyel egyik besorolás sem, a népi alkotók saját fejlődésük, szakmai tudásuk gyarapítása érdekében nagy számban küldték be munkáikat.

Lakatos Eszter, Az Erdélyi Hagyományok Háza kulturális programszervezője:

"Többen vannak olyanok, akik hobbi szinten művelik ezt, tehát nem engedhetik meg maguknak, hogy megélhetésszerűen, kézművességből tartsák fenn magukat. Ebből kifolyólag még vannak elcsúszások, olyan szempontból, hogy nem találják meg a helyes utat, hogy milyen technikával, milyen tárgyon mit lehet használni, úgyhogy ezért szeretnénk segíteni, hogy aki egy szakmai elbírálást jónéven venne, az élhet ezzel a lehetőséggel."

A zsűri aprólékosan elemezte a beküldött darabokat és igény esetén személyes konzultáció során részletezték a munka erényeit és hiányosságait.

Landgráf Katalin, textilművész, az MTA népművészeti tagozatának rendes tagja:

"20-25 évvel ezelőtt még azt tapasztaltuk, hogy hiába jöttünk Erdélybe, úgy néztek ránk, mint az UFO-kra, hogy mit akarunk mi ezzel. Mostanra meg jónáhány szakmában egyfajta visszatanulás folyamata is zajlik. Ezt nyilván nem lehet általánosítani, mert van ami élő maradt, van, aminek pedig már egy kis külső segítségre is szüksége van."

Egyre többen foglalkoznak Romániában is kézműveskedéssel, ezért az erdélyi Hagyományok Háza szorgalmazza, hogy az alkotók munkáikkal részt vegyenek hasonló eseményeken és szeretnék a Partiumban élőket is arra buzdítani, hogy bátran jelenjenek meg portékáikkal, hiszen egy hasonló eseményen csak gazdagodni lehet.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!