2024. 06. 20. Csütörtök Rafael napja
Jelenleg a TV-ben:

Láncreakció

Következik:

Vezércikk 14:05

Kultúra

Monumentális történelmi akciófilm-sorozat készült a legnagyobb magyar hadvezérről

A jövő év elején látható a TV2 képernyőjén a Hunyadi János életét bemutató tízrészes sorozat, a produkcióban több mint hatszáz színész és kaszkadőr tűnik fel – mondta el az alkotás egyik rendezője, Lengyel Balázs szombaton Veszprémben, a Magyar Mozgóképkesztiválon tartott közönségtalálkozón.

  • Monumentális történelmi akciófilm-sorozat készült a legnagyobb magyar hadvezérről

Lengyel Balázs beszámolt arról, hogy a film Bán Mór Hunyadi című regénysorozata alapján készült. Nagy kihívásnak nevezte, hogy a színészeknek számos nyelven kellett megszólalniuk, hiszen rengeteg helyszín jelenik meg, köztük a hadjáratok során érintett birodalmak. A szereplők például törökül és olaszul is megszólalnak a filmben. A színészek alázattal, fegyelmezettséggel kezelték a nyelvhasználatból adódó nehézségeket, sokaknak az alapoktól kellett kezdeniük a nyelvtanulást.

Nagypál Orsi rendező hozzátette, hogy az egyes jelenetekben megjelenő török nyelv komoly kihívást jelentett neki, nehéz volt instrukciót adni úgy, hogy nem ismeri a nyelvet. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy a mű alapját jelentő regényt elolvasva hitelesebben tudott dolgozni, a szereplők életkörülményeit, szokásait plasztikusabban meg tudta jeleníteni.

Rujder Vivien, aki Hunyadi feleségét, Szilágyi Erzsébetet formálja meg, azt mondta, hogy régóta szeretett volna kosztümös filmben szerepelni. Nagyon tetszettek neki a kosztümök, ám amikor napi 12-16 órát viselte ezeket, rájött, hogy nem könnyű a nehéz és szűk ruhákban létezni. Azt mondta, nem tudta elengedni a karaktert, nagyon szerette a szerepet; „el kell majd lassan gyászolni” a filmben megformált figuráját.

A Hunyadi Jánost alakító Kádár L. Gellért felidézte, hogy a forgatást több mint féléves kiképzés előzte meg: lovagolni tanult, edzésekre járt. Kiemelte, nagy felelősség az egyik legnagyobb történelmi személyiséget megformálni.

A tíz egyórás rész Hunyadi János, a hadvezér életét dolgozza fel, aki a 15. századi Európa kegyetlen viszonyai között, dacolva a túlerővel, döntő győzelmet aratott a nándorfehérvári csatában, átformálva ezzel Európa történelmét.

A sorozat producere a magyar származású Robert Lantos, rendezői az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm, Nagypál Orsi, Szász Attila és Lengyel Balázs. A magyar szereplők között van Törőcsik Franciska, Fekete Ernő, Hermányi Mariann és Medveczky Balázs is. Hozzájuk csatlakozik a nemzetközi színészgárda: Laurence Rupp, Cornelius Obonya, Murathan Muslu, Giancarlo Giannini, Francesco Acquaroli, Karel Roden, Rade Serbedzija, Thomas Trabacchi és Elena Rusconi. Az előkészítő munkálatok három évig, a forgatás egy évig tartott. A tízórás epikus sorozatot a Nemzeti Filmintézet és a Beta Film finanszírozza. Társproducere a TV2, amely Magyarországon és Szlovéniában, valamint az ORF, amely Ausztriában sugározza a filmet. Korábbi közlés szerint a sorozatot külföldön Rise of the Raven címmel értékesítik.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó:  RISE OF THE RAVEN/LEO PINTER

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!