2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Célpont 03:00

Kultúra

Mohácsi busójárás

Rekordszámú busó és markarás - megkezdődött az idei busójárás Mohácson. A telet több mint 800 busó és további 200 maskarás búcsúztatja. Az ország legnagyobb télűző fesztiválja már szombaton megtelt látogatókkal.

  • Mohácsi busójárás

2009-ben busójárást az UNESCO a szellemi világörökség részévé nyilvánította. Azóta folyamatosan emelkedik mind a maskarások, mind a turisták száma. Idén minden eddiginél több, 1750 maskarás űzi a telet a Mohácson és napi 50-60 ezer látogatót várnak

A Duna-parti városban több busóálarc faragó népi iparművész is dolgozik.

"A videóink segítségével egyre többen faragják már maguknak az álarcot. A jelmezeket elkészítjük, és hát, ahogy mondtam, egész évben ezzel foglalkozunk. 1950 a regisztráltaknak a száma, amit a város és a szervezők, amit nyilvántartunk. Tehát ezek között még vannak pluszban családok, magánemberek, tehát 2000 felett van a beöltözőknek a száma."

- jegyezte meg Rosta Endre népi iparművész.

A szervezők évek óta törekszenek arra, hogy a busójárás ne csak a legnagyobb látványosságra a vasárnapi felvonulásra korlátozódjon. Mostanra a fesztivál már hat napos. A látogatókat csaknem 80 programmal, koncertekkel, kiállításokkal várták a mohácsiak.

"Tíz évvel ezelőtt kezdtük ezt a kezdeményezést, és azt gondolom, hogy az elmúlt 2-3 évben ez már teljesen ki is épült. most is látható, hogy gyakorlatilag szombatról beszélünk és tele van a város. Tele van programokkal, tele van turistákkal, úgyhogy én azt gondolom, hogy a tervünk úgymond elérte a célját."

- mondta Hegedűs Emese főszervező.

Farsangvasárnap a busócsoport csónakkal átkel a Dunán, majd felvonulnak a belvárosban. Miután vízre tették a farsangi koporsót, új busókat avatnak, végül pedig hatalmas örömmáglyát gyújtanak a város főterén.

Kezdődik a mohácsi busójárás

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Elkészült a Magna Hungaria filmsorozat második része az erdélyi arisztokrácia traumáiról és újjáéledéséről. Az MCC Magyar Összetartozás Intézetének Bál a kastélyban című új rövidfilmje nemzedékeken átívelő traumákat, minden körülmények között megőrzött hagyományokat és egy sokat szenvedett társadalmi elit újjászerveződésének lehetőségeit mutatja be.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!