2024. 04. 14. Vasárnap Tibor napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Kultúra

Mi lesz a szétszabdalt festmény sorsa? + videó

Ki is volt az a világhírű magyar festő, akinek Arthur Balfour egykori brit miniszterelnököt ábrázoló képét egy palesztinpárti tüntető vörös festékkel lefújta, majd szétszabdalta a Cambridge-i Egyetemen?

  • Mi lesz a szétszabdalt festmény sorsa? + videó

A festmény alkotója Philip Alexius de László néven lett világszerte ismert, de Pesten született a XIX. században. A Magyar Nemzet cikkében írtak a művészről, és egy restaurátor véleményét is kikérték. Az esetről készült videó alapján vajon kiderül, menthető-e a kép?

Ahogy korábban a Daily Mail közlése alapján a Magyar Nemzet megírta, egy világhírű magyar festő alkotását szabdalták szét Cambridge-ben. A művész, Lombosi László Fülöp Elek, születési nevén Laub Fülöp angliai honosítása után vette fel a Philip Alexius de László nevet. Azt próbáltuk kideríteni, helyreállítható-e a festmény a rongálás után. Cikkünk második felében pedig bemutatjuk a világhírű festőt, akinek a neve talán nem mindenki számára cseng ismerősen.

Mit mond a szakértő - menthető a festmény? 

Felényi Péter képzőművészt kérdeztük, véleménye szerint restaurálható-e ez a szétszabdalt festmény.

 – Szerencsére a videó alapján úgy tűnik, nincs hiány – mondta a képzőművész.

Úgy vagdosta fel a támadó egy éles eszközzel, hogy nem esett ki belőle egyetlen darab sem. Mögé kell feszíteni egy másik vásznat és viasz segítségével rögzíteni az eredeti hátához. Aztán a szétszabdalt darabokat kell szálanként összeilleszteni, utána lehet majd az illesztéseket kipótolni festékkel. A pótlás előtt azonban el kell távolítani a ráfújt piros festéket. Úgy látom, az egy akril festék, ennek más az oldószere, mint amivel eredetileg festették a képet. Valószínűleg finoman le lehet szedni róla, bár nem könnyű, nagyon aprólékos munka lesz

– tette hozzá. 

ITT érheti el a teljes írást.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Globál – Megvan, mit akar a Nyugat Oroszországtól + videó

Oroszország javát – vagy inkább javait akarja a pénzügyi háttérhatalom, és úgy tűnik kitart emellett az elhatározása mellett még akkor is, ha ezzel az atomháború szélére sodorja a A részletekről beszélt Boros Imre, közgazdász és Bogár László közgazdász a Globalban. Vigyázat a nyugalom megzavarására alkalmas tények hangzanak majd el. Szerkesztő-műsorvezető: Virághalmy Sarolta.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!