2019. július 21.,
vasárnap, Dániel, Daniella napja

Megújul az Ady emlékmúzeum Nagyváradon

Hír TV

2019. február 2., szombat 12:23

Az Ady emlékévben megújul a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum épülete. A romániai Bihar megyei önkormányzat 10 évre meghosszabbította az ingatlan bérleti szerződését az ortodox egyházzal.

Számos eredeti dokumentumot őriznek az Ady Endre Emlékmúzeumban, amely 1955-ben nyitotta meg kapuit. Az épület folyamatosan romló állaga miatt veszélybe került a gyűjtemény, annak ellenére, hogy szakemberek két éve elvégezték az állagmegőrzést.

„Az Ady Endre Emlékmúzeumban őrzött gyűjteményünk, bár az elhelyezése szempontjából teljes mértékben európai színvonalú, hála a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak, de mégis észrevehetőek rajta már a nedvesedés jelei, a penészedés jelei, és itt az ideje a felújításra és a megújulásra” – ismertette Imre Zoltán kultúrantropológus.

Az épület, az egykori Mülleráj, Ady Endre egyik kedvenc helye volt. Újságíróként a környező intézményekből, megyeházából, bíróságról összegyűjtötte az információkat és gyakran Müller Salamon cukrászdájában fogalmazta meg cikkeit.

„Örömmel jelenthetem, hogy immár tulajdonában vagyunk annak a 10 éves lejáratú szerződésnek, amely biztosítja számunkra azt, hogy elsősorban egy komoly restaurációs illetve az épület állagát jól megőrző munkálatba kezdjünk bele. Ez aztán helyet adhat annak, hogy még az idei évben minél hamarabb egy nagy kiállítással az Ady múzeum tulajdonképpeni kiállítási terét berendezzük” – közölte Pásztor Sándor, a Bihar megyei Tanács elnöke.

A Bihar megyei önkormányzat a munkálatok költségéről márciusi közgyűlésén szavaz majd.