2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:15

Kultúra

Megújul az Ady emlékmúzeum Nagyváradon

Az Ady emlékévben megújul a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum épülete. A romániai Bihar megyei önkormányzat 10 évre meghosszabbította az ingatlan bérleti szerződését az ortodox egyházzal.

  • Megújul az Ady emlékmúzeum Nagyváradon

Számos eredeti dokumentumot őriznek az Ady Endre Emlékmúzeumban, amely 1955-ben nyitotta meg kapuit. Az épület folyamatosan romló állaga miatt veszélybe került a gyűjtemény, annak ellenére, hogy szakemberek két éve elvégezték az állagmegőrzést.

„Az Ady Endre Emlékmúzeumban őrzött gyűjteményünk, bár az elhelyezése szempontjából teljes mértékben európai színvonalú, hála a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak, de mégis észrevehetőek rajta már a nedvesedés jelei, a penészedés jelei, és itt az ideje a felújításra és a megújulásra” – ismertette Imre Zoltán kultúrantropológus.

Az épület, az egykori Mülleráj, Ady Endre egyik kedvenc helye volt. Újságíróként a környező intézményekből, megyeházából, bíróságról összegyűjtötte az információkat és gyakran Müller Salamon cukrászdájában fogalmazta meg cikkeit.

„Örömmel jelenthetem, hogy immár tulajdonában vagyunk annak a 10 éves lejáratú szerződésnek, amely biztosítja számunkra azt, hogy elsősorban egy komoly restaurációs illetve az épület állagát jól megőrző munkálatba kezdjünk bele. Ez aztán helyet adhat annak, hogy még az idei évben minél hamarabb egy nagy kiállítással az Ady múzeum tulajdonképpeni kiállítási terét berendezzük” – közölte Pásztor Sándor, a Bihar megyei Tanács elnöke.

A Bihar megyei önkormányzat a munkálatok költségéről márciusi közgyűlésén szavaz majd.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!