2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kultúra

Megnyílt a külföldre csempészett, de visszaszerzett műalkotások múzeuma Olaszországban

Olaszország olyan sikeres a külföldre csempészett műalkotások és régiségek visszaszerzésében, hogy szerdán külön múzeum nyílt a hazakerült művek bemutatására.

  • Megnyílt a külföldre csempészett, de visszaszerzett műalkotások múzeuma Olaszországban

    A Megmentett Művészet Múzeuma (Museo dell'Arte Salvata) a Diocletianus termáinak részét képező, Nyolcszögletű Aula nevű kiállítóhelyen kapott otthont a Római Nemzeti Múzeum részlegeként.

    Az új múzeumban néhány havonta cserélik a kiállított tárgyakat, így mód nyílik a visszakerülő régészeti leletek és művészeti alkotások folyamatos bemutatására.

    Elsőként abból a 260 műtárgyból mutatnak be 100-at, amelyet a csendőrség műkincsvédelmi részlege tavaly decemberben szerzett vissza az Egyesült Államokból.

    A római múzeumban való bemutatás után a tárgyak átkerülnek a feltételezett származási térségükben lévő gyűjteményekbe, így például a közép-olaszországi Etruriába vagy a dél-olaszországi Magna Graeciába.

    Az Oktagonális Aulában elsőként kiállított tárgyak - köztük finom megmunkálású etruszk szobrok és impozáns festett cserépedények - illegális ásatásokból származnak, és csempészáruként kerültek külföldre, ahol múzeumokba, magángyűjteményekbe, aukciósházakhoz szóródtak szét.

    Az új múzeum olyan tárgyakat mutat be, amelyek soha korábban nem voltak láthatók Olaszországban - hangsúlyozta a megnyitón Massimo Osanna, az olasz állami múzeumok igazgatója, a pompeji romváros volt vezetője.

    A frissen visszaszerzett tárgyak jóval a római kor előtti időkből, az i.e. 8-7. századból származnak, sok közülük a jelenlegi Cerveteri környékéről, amely bővelkedik a virágzó etruszk civilizáció emlékeiben.

    A tárlat egyik ékessége egy több mint egy méter magas, piros-fehérre festett cserépedény. A lovak és macskák képével díszített edény Polüphémosz, a félszemű emberevő lény megvakításának mitológiai jelenetét ábrázolja.

    Massimo Osanna szerint az edény díszítése arra utal, hogy az etruszk elit kétnyelvű volt, és rajongott a görög mítoszokért, azonosult a görög hősökkel.

    Dario Franceschini kulturális miniszter azt mondta, hogy állandó kiállítás helyett azért döntöttek a rotációs megoldás mellett, mert úgy tartják helyesnek, ha a visszaszerzett leletek visszakerülnek oda, ahonnét ellopták őket.

    Egyes esetekben a szakértők nem tudják megállapítani a régiségek pontos származási helyét, ami jelzi, hogy milyen kultúrtörténeti kárt okoz az illegális ásatás. Az ismeretlen fellelési helyű tárgyakat a feltételezett térségükben lévő múzeumok valamelyikébe juttatják vissza.

    A nyitókiállítás október 15-ig látható, utána visszaszerzett régiségek újabb adagját teszik közszemlére Diocletianus császár egykori fürdőkomplexumának előcsarnokában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!