2022. 07. 03. Vasárnap Kornél, Soma napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Célpont 20:10

Kultúra

Megnyílt a külföldre csempészett, de visszaszerzett műalkotások múzeuma Olaszországban

Olaszország olyan sikeres a külföldre csempészett műalkotások és régiségek visszaszerzésében, hogy szerdán külön múzeum nyílt a hazakerült művek bemutatására.

    A Megmentett Művészet Múzeuma (Museo dell'Arte Salvata) a Diocletianus termáinak részét képező, Nyolcszögletű Aula nevű kiállítóhelyen kapott otthont a Római Nemzeti Múzeum részlegeként.

    Az új múzeumban néhány havonta cserélik a kiállított tárgyakat, így mód nyílik a visszakerülő régészeti leletek és művészeti alkotások folyamatos bemutatására.

    Elsőként abból a 260 műtárgyból mutatnak be 100-at, amelyet a csendőrség műkincsvédelmi részlege tavaly decemberben szerzett vissza az Egyesült Államokból.

    A római múzeumban való bemutatás után a tárgyak átkerülnek a feltételezett származási térségükben lévő gyűjteményekbe, így például a közép-olaszországi Etruriába vagy a dél-olaszországi Magna Graeciába.

    Az Oktagonális Aulában elsőként kiállított tárgyak - köztük finom megmunkálású etruszk szobrok és impozáns festett cserépedények - illegális ásatásokból származnak, és csempészáruként kerültek külföldre, ahol múzeumokba, magángyűjteményekbe, aukciósházakhoz szóródtak szét.

    Az új múzeum olyan tárgyakat mutat be, amelyek soha korábban nem voltak láthatók Olaszországban - hangsúlyozta a megnyitón Massimo Osanna, az olasz állami múzeumok igazgatója, a pompeji romváros volt vezetője.

    A frissen visszaszerzett tárgyak jóval a római kor előtti időkből, az i.e. 8-7. századból származnak, sok közülük a jelenlegi Cerveteri környékéről, amely bővelkedik a virágzó etruszk civilizáció emlékeiben.

    A tárlat egyik ékessége egy több mint egy méter magas, piros-fehérre festett cserépedény. A lovak és macskák képével díszített edény Polüphémosz, a félszemű emberevő lény megvakításának mitológiai jelenetét ábrázolja.

    Massimo Osanna szerint az edény díszítése arra utal, hogy az etruszk elit kétnyelvű volt, és rajongott a görög mítoszokért, azonosult a görög hősökkel.

    Dario Franceschini kulturális miniszter azt mondta, hogy állandó kiállítás helyett azért döntöttek a rotációs megoldás mellett, mert úgy tartják helyesnek, ha a visszaszerzett leletek visszakerülnek oda, ahonnét ellopták őket.

    Egyes esetekben a szakértők nem tudják megállapítani a régiségek pontos származási helyét, ami jelzi, hogy milyen kultúrtörténeti kárt okoz az illegális ásatás. Az ismeretlen fellelési helyű tárgyakat a feltételezett térségükben lévő múzeumok valamelyikébe juttatják vissza.

    A nyitókiállítás október 15-ig látható, utána visszaszerzett régiségek újabb adagját teszik közszemlére Diocletianus császár egykori fürdőkomplexumának előcsarnokában.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Egyre több a nemi erőszak Svédországban

Az ellenzék szerint a szigorúbb büntetéseknek lenne visszatartó ereje, ezért a kereszténydemokraták új törvényjavaslatot terjesztettek be. Bugnyár Zoltán tudósított.

Műsorok

CPAC Hungary - élőben a HírTV műsorán

Európában először Budapesten, május 19-20-án rendezik meg a Conservative Political Action Conference-t (CPAC, konzervatív politikai akciókonferencia). Az előadásokat a HírTV, a Facebook-oldalunk és a Youtube-csatornánk élőben közvetíti.

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!