2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Kultúra

Még egy hétig látható Renoir aktja a Szépművészetiben

Augusztus 4-ig látható a Pierre-Auguste Renoir tavasszal vásárolt, Fekvő női akt című remekművét bemutató kamarakiállítás a Szépművészeti Múzeumban

  • Még egy hétig látható Renoir aktja a Szépművészetiben

 

A francia impresszionista mester festményével, amely az intézmény elmúlt száz évének legjelentősebb értékű szerzeményezése, augusztus 8-tól a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán találkozhatnak majd a látogatók - közölte az MTI-vel szombaton a Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria.

Mint a közlemény emlékeztet, a csaknem életnagyságú, 1903-ban festett akt 12,3 millió dollárért, azaz mintegy 3,5 milliárd forintért került magyar tulajdonba.

A remekművet még egy hétig a Szépművészeti gyűjteményében őrzött, korábbi Renoir-festmény (Fiatal nő mellképe) és néhány, a 20. század első felében a gyűjteménybe került modern francia műalkotás - Paul Gauguin, Paul Cézanne, Eugene Boudin, Maurice Denis, Charles-Francois Daubigny, Camille Pissarro, és Pierre Puvis de Chavannes festményei - társágában láthatja a nagyközönség.

A festmény több mint száztíz éve, 1907-ben már bemutatkozott Budapesten, a Nemzeti Szalon kiállításán, ám akkor azt a Szépművészeti Múzeum nem tudta megvásárolni. A magyar kormány támogatásának köszönhetően Renoir remekműve most visszatért Budapestre - idézte fel a múzeum.

Az egyik legismertebb francia impresszionista mester alkotásának megvásárlása a nemzetközi sajtó figyelmét is felkeltette: a The Times a nyár 25 legfontosabb látnivalója köré sorolta a Renoir remekművét bemutató, budapesti tárlatot. A tekintélyes brit napilap internetes kiadásában olvasható cikkben olyan bemutatók mellett szerepel a Szépművészeti kiállítása, mint a New York-i Metropolitan, a párizsi Louvre, a Pompidou, a firenzei Uffizi vagy a madridi Prado tárlatai.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!