2021. július 23.,
péntek, Lenke napja

Leslie Mandoki dalt írt Gorbacsov kilencvenedik születésnapjára

Magyar Nemzet

2021. március 5., péntek 16:38

A Mandoki Soulmates frontembere régi, személyes ismertségük okán példaképként tekint Mihail Szergejevics Gorbacsovra, így születésének kilencvenedik évfordulójára egy különleges dalt szerzett, mely egy tiszteletteljes főhajtás a politikus előtt, és amit Leslie Mandoki most először oszt meg a hazai nagyközönséggel.

A magyar származású zeneszerző először az „50 év rockzene” televíziós show-műsoron, a színfalak mögött találkozott személyesen Gorbacsovval. A backstage-beszélgetések során Gorbacsov elmondta, milyen veszélyesek voltak pont ők, a progresszív szellemiségű jazzrock-zenészek a kommunista rendszerre. A nyugati tévéadások vétele lehetetlen volt, de még a rádióadásokat is zavarták. Így aztán a legnagyobb veszélyforrást a „progresszív rockzene” – a kommunista szakzsargonban így emlegették ezt a zenei stílust – jelentette a rendszerre. A rock és a jazz volt az egyetemi diákság zenei nyelve – a szabadság zenéje. Mandoki kiemelte: „Hálás vagyok a sorsnak, hogy zenészként a munkámnak köszönhetően megismerhettem, és az évek során számtalan beszélgetést és kölcsönös látogatást magunk mögött tudva ma barátjának nevez.”

Leslie Mandoki elmondta: „Született budapestiként természetesen büszke vagyok arra, hogy a magyarok voltak azok, akik 1989-ben lebontották a borzalmas vasfüggönyt, és ezzel kiütötték az első téglát a berlini falból. Német állampolgárként pedig nagyon hálás vagyok azért a csodálatos történelmi pillanatért, amikor 1989-ben a berlini fal erőszakmentesen leomlott, és mindaz újra összekapcsolódott, ami mindig is összetartozott.”

 
Leslie Mandoki régi barátja Mihail Gorbacsovnak Fotó: Kurucz Árpád
 

 

Leslie Mandoki szerint épp most, Gorbacsov kilencvenedik születésnapján van itt az ideje, hogy újjáéledjen a víziója, és gyermekeink, unokáink és az utánunk következő nemzedékek számára biztosítsuk a kiszámítható és élhető jövőt. A zeneszerző hisz abban, hogy a művészeknek az a dolguk, hogy felrázzák az embereket a letargiából, és cselekvésre ösztönözzenek. A Living in the Gap lemezen a Soulmates együttes – melynek Mandoki a vezetője – azokra a kihívásokra és visszásságokra reflektál, amelyek a szédítő gyorsasággal zajló paradigmaváltást megtapasztaló világunkban megoldásra várnak.

A zenész-producer szerint napjainkban különösen nagy az elvárás a művészekkel szemben, hogy erősítsék a társadalomban az összetartást, így Leslie Mandoki és a Soulmates együttes minden fellépésén ezért emeli fel a hangját. Mert: „A zene a legnagyobb egyesítő erő – földrészeken átívelő hidat képezve!”