2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Kultúra

Lépéshatár címmel idézték fel Debrecenben a határnyitás 30 évvel ezelőtti eseményeit

Lépéshatár címmel kiállítással és kerekasztal-beszélgetéssel emlékeztek meg pénteken Debrecenben a harminc évvel ezelőtt Sopron térségében rendezett páneurópai piknikről, az azt követő határnyitásról és a berlini fal lebontásáról.

  • Lépéshatár címmel idézték fel Debrecenben a határnyitás 30 évvel ezelőtti eseményeit

Komolay Szabolcs (Fidesz-KDNP), a debreceni önkormányzat tanácsnoka rövid történeti áttekintést adott a berlini fal felépítéséhez vezető hidegháborús helyzetről, a kettéosztottság okozta traumákról, majd a fal lebontásához vezető útról.

"Magyarország verte ki az első követ a falból" - idézte Helmut Kohl akkori NSZK-kancellár szavait, majd felidézte a debreceni és soproni ellenzékiek szervezte 1989. augusztus 19-ei páneurópai pikniket, amikor több száz NDK-állampolgár törte át a "vasfüggöny" kapuját és jutott át Ausztriába, onnan pedig a Német Szövetségi Köztársaságba.

A pikniket követően szeptember 10-én éjfélkor Magyarország megnyitotta a határt a keletnémetek előtt, két hónappal később pedig "leomlott a fal", megnyílt a lehetőség Németország, majd Európa újraegyesítése előtt - emlékeztetett Komolay Szabolcs.

Tátrai-Magó Judit, a budapesti német nagykövetség munkatárasa elmondta: a Lépéshatár című kiállítás három részből áll. Az elsőt Németországban készítették az eseményekről és már számos németországi nagyvárosban bemutatták. A tablók a látszólagos stabilitástól az új egységig fotók, dokumentumok felhasználásával dolgozzák fel az eseményeket.

A kiállítás második részét a budapesti nagykövetség közreműködésével állították össze a páneurópai piknikről, a harmadik részt pedig, amely most először látható, a debreceni Páneurópai Piknik Alapítvány gondozta, és szintén a páneurópai pikniket idézi meg - tette hozzá.

A kiállításhoz kapcsolódó kerekasztal-beszélgetésen felidézték, hogy az akkori Magyar Demokrata Fórum debreceni csoportja és a soproni ellenzék 1989. augusztus 19-én Sopron mellett "Bontsd és vidd" jelszóval szervezett pikniket, ahol a résztvevők vághattak egy darabot a "vasfüggönyből", és azt haza is vihették.

A pikniken 10-12 ezer ember vett részt. A szervezők szándékától eltérően egy mintegy 150 fős NDK-csoport áttörte a kerítés egyik kapuját és Ausztriába ment, őket több százan követték. Ez az esemény megnyitotta az utat a kelet-európai rezsimek összeomlása felé, és elősegítette a német egyesülést - hangzott el a beszélgetésen.

A Lépéshatár című kiállítás egy hónapig tekinthető meg Debrecenben, a Modem Modern és Kortárs Művészeti Központban.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Válaszcsapásról döntött Izrael

Válaszcsapásról döntött Izrael

Az izraeli hadikabinet hétfő délután megtartotta a harmadik ülését is az iráni támadás óta, és döntöttek arról, hogy választ adnak Irán támadására – írja a Sky News.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!