2024. 09. 30. Hétfő Jeromos napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:55

Kultúra

Különleges kiállításokkal egy teljesen megújult épületben várja majd látogatóit a nyírbátori Báthori István Múzeum

Az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum kurátori és kiállításrendező csapata egyedülálló kiállítással tiszteleg a kenyérmezei hős, a törökverő Báthori István vajda emléke előtt. A bemutató a hely szelleméhez méltó kreatív arculattal, izgalmas látványvilággal, eredeti műkincsek és valósághű műtárgymásolatok segítségével, valamint a legmodernebb virtuális technológiák kiaknázásával, szórakoztató módon, mégis hitelesen mutatja be a Báthori-család történetét.

  • Különleges kiállításokkal egy teljesen megújult épületben várja majd látogatóit a nyírbátori Báthori István Múzeum

2024. október 12-én, a kenyérmezei csata 545. évfordulója előtt egy nappal ismét megnyitja kapuit a látogatók előtt a barokk ferences kolostor, az MNMKK Magyar Nemzeti Múzeum Báthori István Múzeuma Nyírbátorban, Kelet-Magyarország legjelentősebb gótikus emlékeivel büszkélkedő városában, a Báthori-család névadó településén. A múzeumnak otthont adó, középkori alapokon nyugvó, mintegy háromszáz éves minorita kolostorépület kívül-belül megfiatalodva, különleges attrakciókkal várja látogatóit.

A Sárkányfogak. A Báthoriak története című interaktív, játékos, családbarát kiállítás számos digitális eszközzel szólítja meg az arra fogékony közönséget.

Ez az első olyan kiállítás Magyarországon, ahol a mesterséges intelligencia interaktív módon van jelen: a látogatók beszélgethetnek az MI-t megszemélyesítő színésszel.

A kiállítás látogatóinak pedig két virtuális kalauza is akad. Ki más lehetne egyikük, mint a világ legvéresebb asszonyaként ismert Báthori Erzsébet, aki régi magyar nyelven szólítja meg a látogatót, hogy saját nézőpontjából mesélje el családja és önmaga sorsát. A másik kalauz pedig egy sárkány, a Báthoriak címerállata, a Bátor Vid hős csapásától elpusztult szörnyeteg dédunokája, a família esküdt ellensége, akit viszont már a látogatóknak kell leküzdenie – persze, csak virtuálisan.

A látványos kiállítás felsorakoztatja a híres-hírhedt Báthori-család fennmaradt tárgyi emlékeit, a látogatók elé varázsolja a család történetének legizgalmasabb karaktereit.

Valódi sárkánycsontok, Erdély végzetes asszonya, Mária Krisztierna fejedelemasszony valósághű ruharekonstrukciója, eredeti fegyverek, korabeli zenék, miniszínház, minikancellária, a kenyérmezei csata terepasztala, kincsesláda és még sok más élmény vár kicsiket és nagyokat egyaránt Nyírbátorban.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Horrorral nyit a 17. Koreai Filmfesztivál

Horrorral nyit a 17. Koreai Filmfesztivál

Huszonhárom új dél-koreai filmmel és közönségtalálkozókkal várja az érdeklődőket a 17. Koreai Filmfesztivál október 11. és 18. között Budapesten a Corvin Moziban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!