2024. 03. 02. Szombat Lujza napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Kultúra

Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a NÖRI új projektje

Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) új, Szoborpark a Fiumeiben elnevezésű projektje, melynek részeként a síremlékeken fellelhető, művészeti szempontból legkiemelkedőbb szobrok QR-kód által, tárgyleírások segítségével válnak beazonosíthatóvá, értelmezhetővé magyar és angol nyelven.

  • Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a NÖRI új projektje

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója a Fiumei úti sírkertben tartott pénteki sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a sírkert bemutatására 2019-ben indult útjára a FiumeiGuide nevű applikáció, mely az első lépése volt annak a törekvésnek, hogy megpróbálják közelebb vinni a látogatókhoz az itt található művészeti értékeket.

Hozzátette, a következő lépés a Szoborpark a Fiumeiben nevű projekt, melynek révén szeretnék azokat a síremlékkészítőket, szobrászművészeket a középpontba állítani, akik a 19. század elejétől az akkor kibontakozó magyar szobrászművészet jelentős lenyomatát hozták létre a sírkertben.

A külföldi látogatók figyelmét elsősorban a kiemelkedő művészettörténeti értékek keltik fel, ennek kapcsán született meg a gondolat, hogy összegyűjtsék mindazokat a síremlékeket, melyek a rajtuk lévő szobrok, síremlékek, kisplasztikák, domborművek miatt érdekesek lehetnek - mondta a főigazgató.

"Közel 650 olyan síremlék van itt a sírkertben, melyen művészettörténeti szempontból jegyzett alkotások találhatók" - emlékeztetett Móczár Gábor, aki hozzátette, hogy első körben ezek közül 50 síremléket mutatnak be az érdeklődőknek, azonban a következő évek során bővíteni kívánják a bemutatandó síremlékek körét.

Hozzátette, a megismerhető sírszobrok alkotói között a legjelentősebb hazai művészek lelhetők fel, többek között Stróbl Alajos, Ligeti Miklós, Zala György, Donáth Gyula, Borsos Miklós, valamint Lesenyei Márta.

A márvány parcellakövek tetejére QR-kódokat bemutató táblákat helyeztek el, melyek segítségével a látogatók elemzést olvashatnak a műalkotásról, valamint megismerhetik annak alkotóját is - tájékoztatott a főigazgató.

A Fiumei úti sírkert a magyarországi síremlékművészet gazdag gyűjteménye. Az 1849-ben megnyitott sírkertben többszáz művészi kivitelű, szobrászati alkotás lelhető fel, ezért is tekinthető egy különleges szoborparknak. A temető sírszobrászati anyaga kiválóan reprezentálja a hazai szobrászat mintegy kétszáz évét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Arat a kolera

Arat a kolera

Tanzániában legkevesebb 26 ember életét követelte a kolera, amelynek járványa a kelet-afrikai ország tíz régióját sújtotta január 5. és február 8. között - közölte a helyi egészségügyi minisztérium.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Filmpremier a Puskinban: Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása

Filmpremier a Puskinban: Aranyszőnyeg – A gernyeszegi Teleki-ház feltámadása

Erdély és Magyarország egyik legjelentősebb arisztokrata családja, a Telekiek sorsa elevenedik meg Major Anita és Margittai Gábor Aranyszőnyeg című dokumentumfilmjében. Az alkotás premierjét február 28-án, szerdán tartja az MCC Magyar Összetartozás Intézete a budapesti Puskin moziban két díszvendég jelenlétében.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!