2024. 08. 27. Kedd Gáspár napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Kultúra

Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a NÖRI új projektje

Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) új, Szoborpark a Fiumeiben elnevezésű projektje, melynek részeként a síremlékeken fellelhető, művészeti szempontból legkiemelkedőbb szobrok QR-kód által, tárgyleírások segítségével válnak beazonosíthatóvá, értelmezhetővé magyar és angol nyelven.

  • Kiállítótérként értelmezi a Fiumei úti sírkertet a NÖRI új projektje

Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója a Fiumei úti sírkertben tartott pénteki sajtótájékoztatón emlékeztetett, hogy a sírkert bemutatására 2019-ben indult útjára a FiumeiGuide nevű applikáció, mely az első lépése volt annak a törekvésnek, hogy megpróbálják közelebb vinni a látogatókhoz az itt található művészeti értékeket.

Hozzátette, a következő lépés a Szoborpark a Fiumeiben nevű projekt, melynek révén szeretnék azokat a síremlékkészítőket, szobrászművészeket a középpontba állítani, akik a 19. század elejétől az akkor kibontakozó magyar szobrászművészet jelentős lenyomatát hozták létre a sírkertben.

A külföldi látogatók figyelmét elsősorban a kiemelkedő művészettörténeti értékek keltik fel, ennek kapcsán született meg a gondolat, hogy összegyűjtsék mindazokat a síremlékeket, melyek a rajtuk lévő szobrok, síremlékek, kisplasztikák, domborművek miatt érdekesek lehetnek - mondta a főigazgató.

"Közel 650 olyan síremlék van itt a sírkertben, melyen művészettörténeti szempontból jegyzett alkotások találhatók" - emlékeztetett Móczár Gábor, aki hozzátette, hogy első körben ezek közül 50 síremléket mutatnak be az érdeklődőknek, azonban a következő évek során bővíteni kívánják a bemutatandó síremlékek körét.

Hozzátette, a megismerhető sírszobrok alkotói között a legjelentősebb hazai művészek lelhetők fel, többek között Stróbl Alajos, Ligeti Miklós, Zala György, Donáth Gyula, Borsos Miklós, valamint Lesenyei Márta.

A márvány parcellakövek tetejére QR-kódokat bemutató táblákat helyeztek el, melyek segítségével a látogatók elemzést olvashatnak a műalkotásról, valamint megismerhetik annak alkotóját is - tájékoztatott a főigazgató.

A Fiumei úti sírkert a magyarországi síremlékművészet gazdag gyűjteménye. Az 1849-ben megnyitott sírkertben többszáz művészi kivitelű, szobrászati alkotás lelhető fel, ezért is tekinthető egy különleges szoborparknak. A temető sírszobrászati anyaga kiválóan reprezentálja a hazai szobrászat mintegy kétszáz évét.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Örök nyugalomra helyezték Alain Delont

Örök nyugalomra helyezték Alain Delont

Rivaldafényben eltöltött élete után szűk családi körben, vallási szertartás keretében vettek végső búcsút Alain Delontól családtagjai és barátai szombaton a filmsztár közép-franciaországi Douchy-ban található birtokán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!