2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

A közvetítő

Következik:

A közvetítő 11:25

Kultúra

Kásler Miklós állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át

Március 15. a korábbi és az utána következő évtizedek eszméivel, emócióival erősítette meg úgy a nemzetet, hogy kibírtuk a trianoni diktátumot és életben maradtunk - mondta Kásler Miklós a Pesti Vigadóban a Magyar Érdemrendek, illetve az állami művészeti díjak pénteki átadásán.

  • Kásler Miklós állami kitüntetéseket, művészeti díjakat adott át

Az emberi erőforrások minisztere a nemzeti ünnep alkalmából adta át az elismeréseket. Kásler Miklós összesen 78 állami kitüntetést adott át; a Magyar Arany Érdemrendet egy személy, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét 48-an, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét öten, az érdemes művész kitüntetést tizenöten, a kiváló művészit hatan, Magyarország Babérkoszorúját hárman kapták meg. A tárcavezető átadott egy miniszteri elismerő oklevelet is.

A magyar forradalom vértelen és alkotmányos volt, a társadalom többletjogokkal rendelkező rétege külső kényszer nélkül felemelte a népet a jogok teljességére, nemre, fajra, vallásra tekintet nélkül

- hangsúlyozta Kásler Miklós.

 Mint kiemelte, a mostani kitüntetések kifejezik a nemzeti ünnep közös szemléletét, eredményét.

MÁRCIUS 15. BEÉPÜLT A MAGYAR NEMZET KOLLEKTÍV TUDATÁBA, A NEMZETI IDENTITÁS ALKOTÓ TÉNYEZŐI KÖZÉ, PEDIG NEM EGYETLEN NAP VOLT, HANEM HOSSZÚ ÉVTIZEDEK FEJLŐDÉSÉNEK RENDKÍVÜL JELENTŐS MOZZANATA.

A miniszter felsorolta a reformkor fontos mozzanatait, és szólt a szabadságharc és a forradalom leverését követő évtizedekről, a kiegyezés fontosságáról.

Szavai szerint minden nemzet évszázados életében vannak pillanatok, amikor úgy tűnik, hogy nagy számban jelennek meg kiváló emberek. 1948 kimagasló alakjai között említette többek között az írók közül Vörösmarty Mihály, Petőfi Sándor, Arany János, Eötvös József, Jókai Mór, az orvosok közül Markusovszky Lajos, Semmelweis Ignác, a politikai színtérről Batthyány Lajos, Kossuth Lajos, Széchenyi István nevét, és különösen nagy teret szentelt Deák Ferencnek, a későbbi, 1867-es kiegyezés atyjának. "Ha az 1843-as Zala megyei követválasztáson nem történik gyilkosság, és Deák ott van a diétán, minden valószínűség szerint Széchenyitől ő veszi át az irányítást".

Kásler Miklós a kitüntetéseket Vitályos Eszter, az Emmi európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára társaságában nyújtotta át. Hat kitüntetett távollétében hozzátartozója, illetve munkatársa vette át a díjat, öten egy későbbi időpontban teszik ezt meg.

Az ünnepi programban fellépett Szvorák Katalin Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész, a Csík Zenekar, a Csillagszemű Táncegyüttes, Liszkay Leonóra és Csabay Zsuzsanna fuvolás.

Fotó: MTI/Kovács Attila

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!