2023. 12. 08. Péntek Mária napja
Jelenleg a TV-ben:

A közvetítő

Következik:

Európai Híradó 04:00

Kultúra

Káel Csaba: Különleges magyar dns-t kínálunk Hollywoodnak

Különleges dns-t kínálunk Hollywoodnak: a magyar filmcsinálás történetének 123 évét, ami a lelkünkben van - jelentette ki Káel Csaba Los Angelesben.

  • Káel Csaba: Különleges magyar dns-t kínálunk Hollywoodnak

A filmügyi kormánybiztos a magyar filmiparról rendezett panelbeszélgetésen vett részt az American Film Marketen. Az eseményen elhangzottakról a variety.com számolt be, a rendezvényen Steven Gaydos, a Variety alelnöke is jelen volt.

Mint írták, Budapest napjainkra az Egyesült Királyság mögött a második legnagyobb európai filmes helyszínné vált. "Magyarországon bőséges stúdiókapacitás, magasan képzett filmes szakemberek, kedvező árak, emellett látványos, 30 százalékos adóvisszatérítés várja a az amerikai filmeseket".

Felidézték, hogy az elmúlt években Budapesten forgott a Dűne, a Szárnyas fejvadász 2049 és a Fekete özvegy is, akárcsak az egyik legfrissebb sikerfilm, az Emma Stone és Mark Ruffalo főszereplésével készült Szegény párák, amely a jövő évi Oscar-gála nagy nyertese lehet.

A cikk kiemeli: Káel Csaba szerint Budapest olyan sokoldalú város, amely kiemelt helyszínné vált a filmkészítők számára, bármire is lenne szükségük, "a barrikádoktól az amerikai utcák látványán át a Notre Dame-ig". Hozzátette: a Magyarországra érkező külföldi filmkészítők festői környezetet találnak, és a helyi vezetők pozitív hozzáállásával találkoznak.

"Csodálatos helyeink vannak Magyarországon, köztük régi kastélyok, erődök; egy speciális program keretében felújítottunk, helyreállítottunk számos régi kastélyt. Nagyon jó kapcsolatokat ápolunk a városokkal, vezetőikkel és a kisebb településekkel is, nagyon nyitottak arra, hogy helyet adjanak a filmes produkcióknak" - szögezte le a kormánybiztos.

Káel Csaba szerint ez a nyitottság és együttműködő készség magyarázza, miért számít Magyarország a nemzetközi filmipar első számú célpontjának. Hozzáfűzte: miközben Magyarország felkészülten várja a produkciókat, még mindig van lehetőség a fejlesztésre.

"Stúdiókapacitásunkat 20 százalékkal sikerült növelni. Ez egy nagy család, segítünk egymásnak, és Magyarország jó üzletet is kínál a filmkészítőknek. Szeretnénk fejleszteni a kreatív oldalt, mert a magyarok kreatívok, a filmipart tekintve például a számítógépes képalkotás (CGI) utómunkálataiban" - fejtette ki.

A filmügyi kormánybiztos arról is beszélt, hogy Magyarország a magas minőségű filmek és a tévésorozatok számára ugyancsak megnyitotta kapuit. "Magyar filmmel nem könnyű jelen lenni az amerikai vagy a nemzetközi filmes piacon, de ha partnerekre, produceri és forgalmazó társakra találunk, egyre magasabb pozíciókba kerülhetünk, mert a kapacitásunk elég nagy ezen a területen".

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!