2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Kultúra

Jövőre nyílik meg a Magyar Zene Háza

Elérte legmagasabb pontját a Magyar Zene Háza épületének tartószerkezete, a térszint alatti terekben pedig már előrehaladott állapotban vannak a kivitelezési munkák, a Liget Budapest projekt keretében épülő intézmény így 2021 második felében megnyithatja kapuit a látogatók előtt.

  • Jövőre nyílik meg a Magyar Zene Háza

 

Az egykori Hungexpo irodaházak helyén egyedülálló komplexitású zenei központ jön létre: Budapest nem pusztán egy új koncerthelyszínnel gazdagodik, mert ez a Magyar Zene Házának csupán egyik funkciója lesz - hangsúlyozta az épület keddi sajtóbejárásán a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa.

Baán László elmondása szerint

a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szu által tervezett, hármas funkciójú épület egyaránt szolgál majd állandó és időszaki kiállítások otthonaként, fogad be zenei eseményeket és működik zenepedagógiai központként, a zenei beavatás színtereként.

A térszint alatt kap helyet a zene mibenlétét és történetét áttekintő állandó kiállítás, valamint egy időszaki kiállítótér is, amelynek első tárlata a magyar popzene történetét mutatja be. Az első szint rendezvénytérként működik majd számos bel- és kültéri zenei eseménnyel, míg a tetőtérben a zenepedagógiai műhelyeket helyezik el - közölte.

Baán László beszámolója szerint jelenleg már a térszint felett történik a szerkezetépítés és rövidesen helyére kerül az Európában egyedülálló üveghomlokzat, valamint a különleges, organikusan hullámzó tetőszerkezet is.

Gyorgyevics Benedek, a beruházó Városliget Zrt. vezérigazgatója hozzátette: a felszín alatti, kiállítótereknek is helyet adó szinteken már a kivitelezés végéhez közelítenek, jelenleg a szakipari munkákat végzik, melyek során beépítik a gépészetet, elektromos rendszereket, gipszkarton elemeket.

A vezérigazgató felhívta a figyelmet a Magyar Zene Háza korszerű energetikai rendszerére: a szinte zéró emissziós épület fűtését 120 talajszonda, hűtését pedig távhűtés fogja biztosítani.

A Magyar Zene Háza a Városligeti-tó mellett, a Vajdahunyad vára és a Műjégpálya épülete közelében épül, az évekig használaton kívüli, lerobbant Hungexpo irodaházak helyén. A beruházásnak köszönhetően a Liget látogatói egy 10 ezer négyzetméteres, eddig elzárt zöld területet kapnak vissza a parkból, melyből mintegy 2700 négyzetméteres alapterületen épül fel a Magyar Zene Háza

- emlékeztetett Gyorgyevics Benedek.

Batta András zenetörténész, a Magyar Zene Háza szakmai munkacsoportjának vezetője kiemelte: az intézmény a zenét közösségi élményként fogja bemutatni, és nem csupán a klasszikus műfajokat, hanem a zene minden ágát vizsgálja majd.

Baán László az MTI-nek elmondta:

a tervek szerint haladnak a szintén a Liget Budapest projekt keretében, a Magyar Zene Háza közelében épülő Néprajzi Múzeum munkálatai is.

Nem tapasztalható ellenben változás az új fővárosi vezetés elutasító álláspontjában a szintén a Városligetbe - a volt Petőfi Csarnok helyére - tervezett Új Nemzeti Galéria ügyében. Az intézmény elhelyezésére azonban "nincs B terv", hiszen az Új Nemzeti Galéria itt nyerné el igazán az értelmét és "az egész Liget Budapest projekt záróköve", legfontosabb, a nemzetközi láthatóságot is biztosító eleme lehetne - fogalmazott a miniszteri biztos, hozzátéve: még bízik a kormány és a főváros megegyezésében.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!