2021. 12. 02. Csütörtök Melinda, Vivien napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Hazahúzó 01:00

Kultúra

IV. Béla koronázása elevenedik meg Székesfehérváron

IV. Béla királyt idézi meg az idei koronázási szertartás-játék Székesfehérváron. A tatár-járás után Magyarországot újjáépítő IV. Béla királyt az egyik legjelentősebbnek tartják az Árpád-házi uralkodók közül. Az augusztus 20-i hosszú hétvégén debütáló darabot Szikora János rendezi.

Szent István és Szent László, valamint Könyves Kálmán után idén IV. Béla király történetét elevenítik fel Székesfehérváron az egykori koronázótemplom helyén felépített szabadtéri színpadon. A mostanra hagyományosnak számító székesfehérvári múltidéző programok középpontjában hetedik éve a Koronázási szertartásjáték áll.

A darab rendezője szerint az idei előadáson két olyan lakoma is megjelenik, ami IV. Béla életében nagy jelentőséggel bírt.

<<Szikora János, igazgató, Vörösmarty Színház>>

„Meghívta az ország urait Székesfehérvárra, hogy együtt ünnepeljék a koronázást de ez a lakoma aztán csomó negatív felhanggal vegyült és ebből a negatív felhangból bomlik majd ki a király élettörténete. A másik a tatárjárás után majdnem egy bő évtizeddel amikor Bélának szintén Béla nevű fia házasságra lép.” - mondta Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója. 

Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színpadra, a címszereplő IV. Bélát pedig Lábodi Ádám alakítja. Az előadásban a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkező diák is közreműködik majd.

„Egy kárpátmedencei színjátszótábort tudunk megvalósítani Székesfehérváron, olyan módon, hogy az a 60, 80 fiatal ki idejön Nagyváradról, Tordáról, Beregszászról, Délvidékről, Felvidék különböző pontjairól, azok a középiskolás diákok a napnak egy részét szórakozással töltik kulturális programokkal töltik, üdüléssel, viszont a délutánok és az esték színházi próbákkal telnek.” - fogalmazott Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke. 

IV. Béla életéről szóló színdarabot az augusztus 20-i hosszú hétvégén mutatják be Székesfehérváron. A színházi programok mellett ingyenes koncertekkel, hagyományőrző és gyerekprogramokkal várják az érdeklődőket egész augusztusban.

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrisebb híreink

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!