2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Kultúra

Így készült Leslie Mandoki vizuális Bartók-albuma

Egyedülálló vizuális albumot mutat be a magyar származású világhírű zenész Leslie Mandoki legújabb duplalemeze muzsikájára. A Bartók Béla Magyar képek című alkotása ihlette zenei és mozgóképes feldolgozás remek zenét, Grammy-díjas művészeket, telt házas koncertek élő felvételeit és mozi minőségű filmkockákat ígér. Az alkotást most mindenki megnézheti, hiszen a napokban az egyik országos kereskedelmi televíziós csatorna is műsorára tűzi.

  • Így készült Leslie Mandoki vizuális Bartók-albuma

Halálukig vártak a jogokra

Rejtélyes vacsorára hívta Greg Lake (Emerson, Lake and Palmer) és Jon Lord (Deep Purple) évekkel ezelőtt a magyar származású, de 45 éve Németországban és Amerikában élő és tevékenykedő zenész-producert, Leslie Mandokit. A páros titkon dédelgetett tervét osztotta meg Mandokival: Bartók Béla Magyar képek darabjának feldolgozását tervezték, amihez azonban a jogokat nem sikerült megszerezniük. Néhány év volt még hátra a lejáratig és így a zenei anyag szabad felhasználásig. Az előkészületek lassan haladtak, mire sor kerülhetett a tényleges munkára, a páros mindkét tagja elhunyt. Leslie Mandoki azonban ígéretét tartva stúdióba vonult csapatával, akiknek szívügyévé vált a Magyar képek.

Övé az egyik legnagyobb Bartók-gyűjtemény

A nemzetközi muzsikusokból álló zenekar tagjai elmélyültek a magyar kultúrában, és teljesen azonosultak a bartóki eszmével. Az afroamerikai zenészek különösen tisztelik Bartók Bélát. Anthony Jacksonnak – a Mandoki Soulmates egyik basszusgitárosának – van az egyik legnagyobb Bartók-gyűjteménye a világon. Többek között a Grammy-díjas Al Di Meolával, Randy Breckerrel, Cory Hendryvel és Richard Bonaval részvételével elkészült az album, amelyet telt házas koncerttermek előtt mutattak be. Berlinben, Magyarország tevékeny részvételének elismeréseként a berlini fal leomlásának harmincadik évfordulójára rendezett ünnepségsorozat záróakkordja volt ez a hangverseny.

– Az európai sokszínűség gyönyörű, ez adja a közösség erejét. A helyi kultúrák, a katalán, skót, dél-tiroli és székely árnyalatok rajzolják meg a festményt, amelybe a magyar színek is beletartoznak. A Magyar képek a magyar szabadságvágy vizualizálása, amely az oszmán, Habsburg, német és szovjet megszállás alatt is olyan sokat adott Európának – mondta Leslie Mandoki az album kapcsán.

A Magyar képekhez most egyedülálló feldolgozás készült. A vizuális album a koncertek, stúdiófelvételek és a bemutatókhoz forgatott magyarországi felvételek összevágásával készült különleges film, amelyet a TV2 december 30-án este tűz műsorára.

ManDoki Soulmates - Hungarian Pictures Concert Series 2019

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!