2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 04:00

Kultúra

Felújították az ópusztaszeri templomot

A templombúcsú alkalmából tartott hálaadó szentmise keretében átadták a hazai és uniós támogatással felújított 95 éves ópusztaszeri Magyarok Nagyasszonya-templomot vasárnap.

  • Felújították az ópusztaszeri templomot

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár az ünnepségen úgy fogalmazott, a kereszténység az elmúlt két évezredben sosem zárkózott be, nem öncélúan segített, tanított, terjesztette a kultúrát, ezt mindig a társadalomért tette.

A politikus hangsúlyozta:

mindegy, hogy a keresztény ember milyen helyen szolgál, mindenkinek megvan a maga feladata. Ezek közül az elmúlt hónapokban, a világjárvány idején a legfontosabb egymás védelme

- mondta.

Az államtitkár szerint egyre erőszakosabb és egyre nemtelenebb támadások érik az egyházakat, a társadalmat, a családokat, és már a gyermekeket is. Védeni kell a magzatokat az önzőséggel szemben, ahogy a környezetet is - tette hozzá.

Az emberek és közösségek összefogásának köszönhetően az országban az elmúlt tíz évben harmadával csökkent a szegénységben élők száma. Az a társadalom, melyet több mint tíz éve az erkölcsi pusztulásba vittek az előző vezetők, megváltozott, kiemelkedett, és irányt mutat Európa más nemzeteinek is. Növekedett a gyermekvállalási hajlandóság, a termékenységi ráta 1,25-ről 1,55-re emelkedett, 80 százalékkal többen kötnek házasságot, miközben 27 százalékkal mérséklődött a válások, 36 százalékkal az abortuszok száma - közölte Soltész Miklós.

Az elmúlt évtizedben a kormány az egyházakkal összefogásban háromezer templomot újított föl vagy épített a Kárpát-medencében, ebből 130-at a Szeged-Csanádi Egyházmegyében.

Pallavicini Károly őrgróf 1921-ben határozta el, hogy római katolikus templomot épít, amelynek helyszínéül a sövényházi birtokához közeli, Kistelek-Mindszent út melletti területet jelölte ki. A neoromán stílusú templom építése 1924 szeptemberében kezdődött Heinz Béla tervei alapján, Katona Joachim mérnök vezetésével. A szobrászati munkákat Homonnai Jenő iparművész irányította. A templomot 1925. október 25-én szentelték fel a Magyarok Nagyasszonya tiszteletére.

A 95 éves templom csaknem 58 millió forintos költségű, tavasszal elkezdett rekonstrukciója során megújult a teljes külső homlokzat. Szigetelték a liturgikus teret, új, mészkő lapokkal burkolták a padlózatot, kifestették a templom teljes belső terét és felújították a padokat. Napelemes rendszert telepítettek, a templom belső világítását új csillárok és korszerű, ledes fényforrások biztosítják.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Podcastot indít az MCC Magyar Összetartozás Intézete

Magna Hungaria címmel indít podcastot az MCC Magyar Összetartozás Intézete (MÖI). A közismert felületeken (YouTube, Spotify, Apple, Google) elérhető internetes hanganyag közeli és távoli határvidékekről, láthatatlan tájakról és korokról, történelemről és történelemhamisításról – a Kárpát-medencei magyarság húsba vágó kérdéseiről szól. Mindarról, ami megtart és itthon tart.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!