2020. június 1.,
hétfő, Tünde napja

Felújították a nagyváradi püspöki palotát

Hír TV

2019. november 3., vasárnap 12:53

Két évvel ezelőtt kezdődött a nagyváradi római katolikus püspöki palota teljes felújítása. Bár az épületet 2005-ben kapta vissza az egyház, a benne működő Körösvidéki Múzeum 2018-ban költözött ki véglegesen az ingatlanból. A munkálatokat közel két milliárd forinttal finanszírozta a magyar kormány.

"Mérföldkőhöz érkeztünk, ugyanis befejeztük a homlokzatát a római katolikus püspöki palotának, ugye ehhez két évszázada senki nem nyúlt hozzá, most meg az eredeti pompájában visszaadtuk ezt a közönségnek."

- mondta Benyovszki Tünde építészmérnök

Felújították tetőszerkezetet, kicserélték a cserepeket, illetve az ablakokat is. A tervek szerint következő egy évben a belső tereket is felújítják. Jelenleg a villany és hővezetékeket cserélik ki.

"Itt kiállítások, konferencia központok, alkotóház, a fiatalok számára nyitott különböző rendezvénytermek, műhelyek fognak működni, egy igen komplex terv született ebből a szempontból, ugyanakkor természetesen meg kell felelni annak az igénynek is, hogy ezt a palotát nagyon sokan szeretnék látni, tehát van egyfajta muzeális funkciója is, ennek is szeretnénk megfelelni, a palota látványosabb részei az egyházmegyei gyűjtemény egy igen erős válogatását természetesen szeretnénk megmutatni."

- jegyezte meg Lakatos Attila kulturális referens, régész.

Az épület teljes felújításával párhuzamosan zajlik a palotát körülvevő kert rehabilitálása, európai uniós támogatásból. Visszaállították a templom és palota közötti teret illetve szeretnének kialakítani egy bibliai növénykertet is, olyan ritkaságokból, amelyek a Szentírásban fordulnak elő. Várhatóan jövőre ezzel is elkészülnek.

Hír TV