2020. július 6.,
hétfő, Csaba napja

Fegyverkiállítás Kápolnásnyéken

Hír TV

2019. november 17., vasárnap 22:30

Széchenyi István, Kádár János és Buffalo Bill vadászpuskáját is látni lehet a holnap nyíló Vadászfegyverek, fegyvervadászok című kiállításon, amit a kápolnásnyéki Halász-kastélyban rendeztek be. A különleges darabok mellett a vadászpuskatörténet legfontosabb állomásait is meg lehet ismerni.

Buffalo Bill magyar gyártmányú puskáját a dán királytól kapta ajándékba. A kiállításon Széchenyi István és I. Ferenc József fegyvereit is bemutatják.

„Amióta tűzfegyvert használnak katonai célokra és vadászati célokra, azóta Magyarországon ilyen fegyvereket gyártanak is, úgyhogy szerencsések vagyunk, hiszen rengeteg emlékünk van ebből az elmúlt fél évezredes időszakból. Az első tűzfegyvereket az 1500-as évek elején használták vadászatra, rendkívül kezdetleges fegyverek voltak, aztán amikor elkezdtek ezek fejlődni és már lakatrendszerrel, huzagolt csővel rendelkeztek, akkor váltak igazán érdekessé, akkor lettek igazán érdekesek a vadászok számára.”

- mondta Németh Balázs kurátor.

A kiállítás magángyűjtők, a Hadtörténeti Múzeum, és a Mezőgazdasági Múzeum fegyverraktárainak legizgalmasabb és legértékesebb darabjait mutatja be.

„Ez a sok-sok szépség, sok-sok érték rámutat arra, hogy milyen gazdag tárgyi kultúrát köszönhetünk a vadászatnak, és mi magyarok legyünk büszkék erre, és legyünk arra büszkék, hogy 2021-ben Egy a természettel nemzetközi vadászati és természeti kiállítás is meg fog valósulni.”

- jegyezte meg L. Simon László, a Fidesz országgyűlési képviselője.

A november 18-a és 24-e között látható kiállítás egy rendezvénysorozat része, melynek keretében fegyvertörténeti konferenciára és Magyarország rendszerváltás utáni első lőfegyver-aukciójára is sor kerül.

Hír TV