2021. 10. 19. Kedd Nándor napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Kultúra

És már megint a balos véleményterror - új ellenségük ezúttal egy világhírű filmművész

Koltai Lajos Oscar-díjra jelölt operatőr, a világhírű filmművész osztályvezető tanár lesz ősztől a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A megkérdőjelezhetetlenül nagy művész hirtelen nem lehet nagy művész az egyetem korábbi urai és az azokat támogatók körében. Nincs rá enyhébb szó, ocsmány módon kezdték támadni Koltai Lajost.

A legpenetránsabb írást Ascher Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetem egykori rektora tette közzé saját - mókás fotóval ellátott, saját magát oroszlánként ábrázoló képpel díszített - Facebook-oldalán. Még dicsérőnek szánt mondatai mögött is ott az alattomosság. Vegyük csak sorjában:

"Koltai Lajos valamikor a 2010-es évek elején érezhetően befejezte, vagy legalábbis erősen visszafogta hollywoodi működését."

Haha, már nem kell Hollywoodnak, erre próbál utalni. Mondja Koltai Lajosról, aki évtizedeken át az egyik legsikeresebb hollywoodi (igen, hollywoodi) operatőr is volt, Oscar-díjra jelölték, Jack Lemmontól Sean Conneryn át Walter Matthauig a legnagyobb sztárokat fényképezte, de persze írhatnánk Shirley MacLaine, Robert Duvall, Whoopi Goldberg vagy Monica Bellucci nevét. Vagy - olyan magyar rendezők, mint Szabó István, Maár Gyula, Dárday István, Gábor Pál, Mészáros Márta, Gothár Péter mellett - Jodie Foster, Andrej Koncsalovszkij vagy Giuseppe Tornatore is vele dolgozott. És aki a Sorstalanság mellett egy világsikerű hollywoodi filmet is rendezett, amelyben Meryl Streep, Glenn Close, Vanessa Redgrave és Claire Danes játszott. Ez az Este (Evening) volt.

De folytassuk Aschert:

"Hamarosan felhívott telefonon mint az egyetem akkori rektorát (2014 tavaszán járt le a mandátumom, mindenképp az előtt történt). Elmondta, hogy most már alapvetően itthon él majd, és örömmel tanítaná az operatőröket az egyetemen. Nagy örömmel vettem jelentkezését, hiszen egy ilyen, világviszonylatban jelentős operatőr nagy nyereség. Érdeklődtem, hogy mikor, milyen fajta kurzusokat képzel. Lelkesedése rögvest lelohadt, feltétlenül teljes állást kért, havi fizetéssel, de tömbösített óraadással, azaz nem rendszeresen megtartott órákkal. Sajnálattal vettem tudomásul, mert semmilyen keretünk nem volt erre, a legnyomorúságosabb éveket éltük, évi 5-600 millió forintos büdzsével.(Mostanában se volt sokkal több egymilliárdnál, a snájdig riporter kétmilliárdról tud; hazudik.) Lajos így Egerben vállalt tanítást, a Bollók Csaba vezette ottani filmszakon. Ők meg tudták fizetni."

Óh, azok a csodálatos évek, amikor rektor lehetett, nyilván jó erre emlékezni. Na de utána a szidalmak: micsoda??? Pénzt kért a tanításért Koltai Lajos? Nyilván Máté Gábor ingyen tanított... Tömbösített órák, mesterkurzus egy világhírű művésztől? Ki hallott még ilyet? És nyilván pénzéhségből ment Egerbe tanítani, nem azért, mert normális és méltó feltételeket teremtettek neki.

Drámai beismerés ez Aschertől. Magyarul: megakadályozta, hogy a világ egyik legnagyobb filmművésze tanítson az ő egyetemén. Mi ez, ha nem a kontraszelekció tombolása?

Koltai Lajos Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar operatőr
Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Nézzük azonban tovább:

"Nem tudom, mennyire vette komolyan, mennyire rendszeresen oktatott, de minden vele töltött óra hasznos, és rendkívüli operatőri képességei akkor is elleshetők lesznek, mikor valami furcsa okból filmrendezést fog tanítani."

Gyáva utalgatás: lehet, hogy nem is vette komolyan? A másik minősítés inkább megmosolyogtató: Ascher elfelejtette, hogy Koltai Lajos filmrendező? Esetleg azt is, hogy milyen?

De folytatja:

"Az, hogy 75 éves lesz, csak libernyáknak bélyegzett tanároknál lehet kifogás - de az az igazság, az igazi nagyhírű operatőrök snúrban végigdolgozzák az életüket, és legtöbbjüknek tényleg csak idősebb korában jut ideje és energiája a folyamatos oktatásra. Ha Koltai most rászánja az időt, hallgatóinak hasznára lesz. (Ha zárójelbe teszem vállalásának antiszolidáris, morálisan tarthatatlan voltát, amivel talán elszámol legbelül, ha egyszer majd kicsit kevésbé szereti magát.)"

Azaz, Ascher Tamás szerint Koltai Lajos öreg (négy évvel idősebb, mint Ascher), messze nem biztos benne, hogy komolyan fogja venni munkáját, és ami talán a leggyalázatosabb: Ascher szerint amorális tanítani a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. 

Rákay Philip a Facebookon válaszolt Ascher (és más baloldali közéleti emberek) gyalázkodására, írásának a "Nincs balos véleményterror, ugye? A kirekesztő főtoleránsok most a világhírű Koltai Lajost radírozták ki a kánonból" címet adta. Ebben elmondja, hogy a baloldali "főtoleránsok" szemében mi a nagy operatőr bűne:

"Nem, nem a Ku Klux Klan nyári szabadegyetemén tart mostantól filmes kurzusokat, dehogy. Csupán el merészelte vállalni, hogy tanárként átadja elképesztő filmes tudását, kimagaslóan egyedi képi látásmódját az újjáalakuló SzFE arra érdemes diákjainak.

Amikor megjelent a hír Koltai Lajos szerepvállalásáról, egy időre lefagyott a balos média- és megmondógépezet. Kavics került a fogaskerekek közé, vagy inkább zsalukő...

Aztán felocsúdtak. Vásárhelyi Mária kezdte a szólót a balos kánonból kirekesztők disszonáns kórusában, csalódásának hangot adva. Majd jöttek az egyre sommásabb verdiktek, amelyek Koltai Lajos emberi, szakmai mivoltát kezdték megkérdőjelezni.

Az egyik legaljadékabb ezek közül talán Ascher Tamás főállású rettegő, gyűlölködő és vércinikus - mára már fogatlan, szőrét hullajtó színházi oroszlán - gerinctelen posztja volt, amelyben a rá jellemző, mosolygó gyilkos stílusban mesél régi sztorikat Koltai állítólagos pénzéhségéről.

Majd azt is megpendíti alattomosan, hogy „valamilyen furcsa okból filmrendezést fog tanítani". Érdekes, mintha a Sorstalanság című film készítésekor Koltai remekül tudott volna még rendezni...

Vagy rosszul emlékszem, Ascher?

De ezzel még nem értünk a balos mocsár legmélyére, ezt az élményt Gábor György filozófus szállította, aki egyébként a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának filozófusa. Mondom: MTA...

Koltai Lajos tanári megbízatása kapcsán ezt írta Gábor György a Fecebookon: „Meggyőződésem, hogy a rongy morál a „legprofibb" világításon vagy kameramozgáson is átjön. (...) Az én SZFE-men kötelező lenne Leni Riefenstahl oktatása. De az én SZFE-men Leni Riefenstahl nem oktathatna."

Megérkeztünk. Koltai Lajos szerepvállalása az új egyetemen, és „rongy morálja" - Gábor Roppant Haladó György filozófus szerint - tehát egyenértékű a náci Németország propagandafilmjeit legyártó Hitler kedvenc filmes szakemberének, Leni Riefenstahlnak az elkötelezettségével és történelmi felelősségével. Ezek szerint Orbán már megint Hitler...

Nem fogytam ki a szavakból, sem a jelzőkből, de mégiscsak vasárnap van, és nem is vagyok úgy öltözve...

Ezért inkább javaslom, olvassuk el a Mandiner hasábjain Őry Krisztina remek interjúját Koltai Lajossal, azzal a megnyugvással, hogy már rég a kutya sem fog emlékezni Vásárhelyire, Ascherre, Gáborra és a többi főtoleránsra, amikor Koltai Lajos gyönyörű filmjei még mindig hatni fognak az érző és értő, a humán arcukat el nem veszített emberekre..."

Ami a lényeg: Koltai Lajos ősztől a filmrendezők mesterképzését fogja vezetni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen. Igen, Koltai Lajos, a Mester.

 

Origo.hu

 

Kapcsolódó anyagok:

Nincs is ennél szebb feladat! – Koltai Lajos exkluzív interjúja a Mandinernek

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Pet Shop Boys – Dreamworld

The Greatest Hits live 2022. július 6-án a Budapest Parkban 2021. október 19.

Október 23. - Nemzeti Emlékezet Hete Hódmezővásárhelyen

Rendhagyó tanórán, beszélgetéseken és könyvbemutatókon idézik meg az 1956-os forradalom és szabadságharc történéseit a Nemzeti Emlékezet Hetén Hódmezővásárhelyen. 2021. október 19.

Megkapta az art mozi minősítést az Elkxrtuk mozifilm

Nemcsak a multiplexek, de az ország összes art mozija is vetítheti a politikai krimit. 2021. október 17.

Legfrisebb híreink

Emelkedett az alapkamat

A monetáris tanács a kamatemelési ciklust addig folytatja, ameddig az inflációs kilátások fenntartható módon a jegybanki célon stabilizálódnak, és az inflációs kockázatok a monetáris politika időhorizontján újra kiegyensúlyozottá válnak.

Harc az éhezés ellen

Tartós élelmiszereket gyűjtenek a Miskolci Egyetem hallgatói az Egyetemek harca az éhezés ellen című programban.

Műsorok

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!