2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Híradó 19:00

Kultúra

Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László magyar matematikus Markus Arndt német kvantumfizikussal megosztva kapta az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) egyik legnagyobb elismerését, a matematika és a természettudományok területén elért eredményekért járó Erwin Schrödinger-díjat. A 15 ezer euróval járó díjat több tudományos elismeréssel együtt csütörtökön adják át virtuálisan.

  • Erdős László matematikus kapta az idei Schrödinger-díjat

Erdős László kutatási területe a matematikai fizika és a valószínűségszámítás. 2017-ben Horng-Tzer Yauval együtt megkapta az Amerikai Matematikai Társulat (AMS) Leonard Eisenbud-díját a matematika és a fizika területén a Wigner-féle véletlen mátrixok sajátérték-statisztikái univerzalitási tulajdonságainak igazolása terén elért, áttörést hozó eredményeiért. Az 1950-es évekből származó elmélet bizonyításával megteremtette a nagyon eltérő természettudományi és technikai kérdések feldolgozásának matematikai alapjait.

A kvantumstatisztikus fizika számos egyenletének (mint a lineáris és nem-lineáris Schrödinger-egyenlet, a Hartree-, a Gross-Pitaevsky-egyenlet) igazolásában és tulajdonságaik megértésében ért el kiemelkedő eredményeket.

Erdős László 1990-ben szerzett matematikusdiplomát az ELTE-n, majd PhD-fokozatot a Princeton Egyetemen. 2013 óta dolgozik az Osztrák Tudományos és Technológiai Intézetben (IST) Klosterneuburgban, az Erdős Group vezetője.

2015-ben az Osztrák Tudományos Akadémia levelező tagja, valamint az Academia Europaea tagja lett. 2016 májusában az MTA külső tagjává választották.

Arndt kísérleti úton tárta fel a kvantum-nanofizika területén, hogyan lehet nagyon intenzív mérési módszerré fejleszteni az anyaghullámok interferometriáját. 2004 óta a Bécsi Egyetem kvantum-nanofizika professzora.

A filozófia és történelem területét elismerő Wilhelm Hartel-díjat Deborah Klimburg-Salter történész, az élettudományok területén dolgozó fiatal kutatókat díjazó Elisabeth Lutz-díjat Karoline Kollmann biológus kapta.

 

A kép forrása: MTA

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Amikor a szakmaiságot felváltja az ideológia és a politikai korrektség

Habár a Világ Kultúráinak Háza irodalmi díjának zsűrije mesterműnek, sőt a legjobbnak minősítette Nádas Péter író Rémtörténetek című kötetét, úgy tűnik a magyar író azért részesülhetett rangos elismerésben, mert fehér - derül ki a prae.hu. elemző cikkéből, melyet az Index szemlézett. 
Újjáéled a magyar nemesség + videó

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Elkészült a Magna Hungaria filmsorozat második része az erdélyi arisztokrácia traumáiról és újjáéledéséről. Az MCC Magyar Összetartozás Intézetének Bál a kastélyban című új rövidfilmje nemzedékeken átívelő traumákat, minden körülmények között megőrzött hagyományokat és egy sokat szenvedett társadalmi elit újjászerveződésének lehetőségeit mutatja be.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!