2024. 05. 01. Szerda Fülöp, Jakab napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Budapest retró 1. 10:55

Kultúra

Erdély és Románia „nagy egyesülése” – Dokumentumfilm-premier az Urániában

A történelmi tudathasadásban szenvedő Romániáról ad látleletet az Erdély és Románia „nagy egyesülése”. Margittai Gábor és Major Anita dokumentumfilmjét november 27-én, hétfőn mutatják be az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

  • Erdély és Románia „nagy egyesülése” – Dokumentumfilm-premier az Urániában

1918. december 1. mind a magyar, mind a román nemzet számára sorsdöntő pillanat: a magyarság azóta Erdély elvesztésére, a románság az ígéret földjének megnyerésére emlékezik minden évben ezen a napon. Magyarország és Románia legsúlyosabb történelmi ellentétei összpontosulnak ekkor.

2018. december 1-jén, a századik évfordulón Gyulafehérvárott, az „egyesülés” kimondásának helyszínén egyedüli magyarként készíthetett filmet az alkotópáros, akik ma az MCC Magyar Összetartozás Intézetét vezetik. Összesen négy éven át forgatva, bevett munkamódszerükkel, a történelmi oknyomozással súlyos történelmi traumákat tártak föl, miközben magyar és román szakértőket is megszólaltattak.

A 2018-as centenáriumi erdélyi felvételeink egyedülállóságát nemcsak az adja, hogy magyar stábok nem merészkedtek az ünneplő román tömegbe, hanem az esemény mítoszteremtő hordereje is – mutattak rá a filmesek. A stáb célkitűzése az volt, hogy 1918–2018. december 1-jét tágabb történeti és emlékezetpolitikai kontextusba helyezzék, rávilágítva általánosságban is a Kárpát-medencei magyarság szórványosodásának drámai pillanataira.

Az Erdély és Románia „nagy egyesülése” című dokumentumfilm filmszínházi premierjét november 27-én, hétfőn 17.30-tól tartják a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínház Dísztermében, ahol pódiumbeszélgetésre is sor kerül. Az eseményen való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Regisztráció ITT.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!