2024. 06. 25. Kedd Vilmos napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Kultúra

Emléktáblát avattak a „legmakaibb makai” emlékére

Felavatták Makón a tavaly elhunyt Tóth Ferenc egykori múzeumigazgató emléktábláját.

  • Emléktáblát avattak a „legmakaibb makai” emlékére

A „legmakaibb makainak” nevezett kulturális szakember emléktáblája mostantól a József Attila Múzeum falát díszíti.

A megemlékezésen elhangzott: Tóth Ferenc a város utolsó polihisztoraként jártas volt az irodalomban, nyelvészetben, történelemben és a néprajz tudományában is. Továbbá több makói kulturális és civil szervezet alapítója volt.

„Mert nagyokat álmodni és kitartó szívóssággal, következetes munkával meg is valósította azokat. Múzeumi munkásságának idején emelték az intézmény új épületét, s ekkor alakult ki a múzeum udvarában a Makót és környékét bemutató néprajzi gyűjtemény, a hagymás ház, az apátfalvi ház és a különböző mezőgazdasági épületekből álló együttes. Jelentős szerepe volt az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban létesült skanzen makói Hagymásházának kialakításában” – emelte ki az eseményen Szikszai Zsuzsanna, a József Attila Múzeum igazgatója.

A megemlékezés zárásaként felszentelték és megkoszorúzták Tóth Ferenc emléktábláját.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Ismét Budapesten koncertezik a Pantera

Ismét Budapesten koncertezik a Pantera

Ismét Magyarországon ad koncertet a Pantera. A metálzene történetének egyik legnagyobb hatású zenekara jövő év eleji európai turnéja keretében 2025. február 3-án lép fel a Budapest Sportarénában.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!