2020. november 25.,
szerda, Katalin napja

Elveszítheti kiemelt státuszát a Váci Dunakanyar Színház

Hír TV

2020. október 5., hétfő 08:10

Elveszítheti kiemelt státuszát a Váci Dunakanyar Színház. A nemzeti és kiemelt státuszú színházakat ellenőrző szakmai bizottság szerint ugyanis a megbízott ügyvezető pályázata nem tartalmazza azokat az elemeket, amelyek hosszú távon biztosítani tudnák a teátrum magas színvonalú művészi munkáját. A váci színházat fenntartó, ellenzéki vezetésű önkormányzat korábban visszautasította, hogy az intézményt az állammal közösen üzemeltesse.

Megszűnhet a professzionális szakmai munka a Váci Dunakanyar Színházban. A teátrum hat év alatt kiemelkedő eredményeket ért el, az állam segítségével, nettó 345 millió forintból felújították az épületet, és három év alatt megduplázták a bevételeket.

A jelentős nemzetközi fesztiválsikereket is elérő színház 2019-ben kiemelt státuszt kapott, ami rendszeres állami támogatást, kezdetben évi 50 millió forintot jelentett. Az új, ellenzéki vezetésű váci önkormányzat, azonban csaknem a felére, 40 millió forintról 23-ra csökkentette a teártum támogatását, és visszautasította az állammal közös működtetést is. Legújabb fejleményként pedig a színházat most megbízottként vezető ügyvezető pályázatát az ellenőrző szakmai bizottság elutasította.

A bizottsági meghallgatáson elhangzottak szerint Varga Katalin megbízott ügyvezető utópiának tartja középiskolások bevonását a váci színházi életbe. Elődje, a februárban távozó Kis Domonkos Márk viszont ezt tartotta a váci színház egyik legfontosabb célkitűzésének. A helyi Fidelitas szerint a közeljövőben sok fiatalt veszíthet a váci kulturális élet.

A Váci Dunakanyar Színház 2016 és 19 között a Jászai-díjas Kis Domonkos Márk vezetésével több mint 1200 fiatalt vont be különböző színházpedagógiai módszereivel tartott programjaiba.

Hír TV