2021. május 10.,
hétfő, Ármin, Pálma napja

Életműdíjat kapott Bodrogi Gyula

2019. május 29., szerda 16:43

Átadták a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi állandó díjait az akadémia éves rendes közgyűlésén a Pesti Vigadóban.

A Magyar Művészeti Akadémia Életműdíjat Bodrogi Gyula színművész, a Nagydíjat Matl Péter szobrászművész, az Aranyérmet Winkler Barnabás építész, a Művészeti Írói Díjat Gróh Gáspár irodalomtörténész, kritikus, publicista, a Kováts Flórián Emlékérmet Udvaros Béla rendező, az Evangélium Színház alapító igazgatója érdemelték ki.

A díjakat Vashegyi György, az MMA elnöke adta át, a méltatásokat Szabó Sipos Barnabás színművész olvasta fel. MMA Életműdíjban a magyar szellemi élet azon jeles művésze részesíthető, akinek kiemelkedő munkássága, életműve példaa nemzet felemelkedéséért, megmaradásáért végzett odaadó, önzetlen és a személyes bátorságot sem nélkülöző munkálkodásra.A díj pénzbeli elismeréssel jár, amelynek összege bruttó 6 millió forint.

Bodrogi Gyula, mindenki Gyuszi bácsija ez év áprilisában lett 85 éves. Tisztelettel és szeretettel vesszük őt körül a Nemzeti Színházban, vagy ő vesz körül minket ugyanitt

– mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, az MMA rendes tagja a színművészről.

Nagydíjat a magyar szellemi élet azon személyisége vehet át, aki a korábbi két évben létrehozott kiemelkedő jelentőségű művészeti alkotást, művészetelméleti munkát. A díjjal bruttó 4 millió forint jár.

Matl Péter „legismertebb munkái a magyar honfoglalás millecentenárium emlékére emelt Vereckei emlékmű, az ópusztaszeri Nemzeti Összetartozás Emlékműve, a sztálini terror munkácsi áldozatainak állított alkotása” – méltatta Jankovics Marcell, az MMA alelnöke a szobrászművészt.

Aranyérmet az a személy vagy szervezet érdemelheti ki, aki vagy amely munkájával, anyagi támogatásával, egyéb adományával vagy tevékenységével hozzájárult a magyar kultúra és művészet társadalmi elismertségének emeléséhez. Winkler Barnabás „kiváló építész számos díjazott alkotással, különösen kiemelkedő szervezői munkássága a magyar építészet értékeinek gyűjtésében” – méltatta Török Ferenc, az MMA rendes tagja a díjazottat.

Művészeti Írói Díjat kaphat az a művészeti író, aki kiemelkedő és tartósan magas színvonalú tevékenységével, ismeretterjesztő, művészetelméleti vagy műkritikusi munkájával hozzájárult a magyar művészet közkinccsé tételéhez, emelve és megőrizve ezzel a magyar kultúra értékeit. A díj pénzbeli elismerése bruttó 2 millió forint. „Gróh Gáspár művészeti íróként mindig a közelmúlt és kortárs magyar irodalom értékvilágának egészét vallatja, sosem a már szélesen kitaposott, de mindig a közös jövő irányába vezető utakat keresve” – mondta Mezey Katalin, az MMA Irodalmi Tagozatának vezetője laudációjában.

Kováts Flórián Emlékéremben az a személy részesíthető, aki hivatásbeli vagy civil tevékenységével jelentős művészeti és kulturális szervezőmunkát végez, vagy a művészetszervezés, a művészeti igazgatás területén kiemelkedő tevékenységet folytat. A pénzbeli elismerés összege bruttó 2 millió forint. „Udvaros Béla csaknem két évtizeden át volt a társulat mentora, motorja, rendezője” – mondta Juhász Judit, az MMA szóvivője a rendezőről. Azt is mondta, hogy az évadonkénti egy-két rendezés mellett a működtetés feltételeinek megteremtését is vállalta, és az évek során Németh Lászlótól Illyés Gyulán és Sík Sándoron át Tamási Áronig a magyar drámák sorát sikerült bemutatniuk itthon és szerte a Kárpát-medencében.

A közgyűlésen beszámolók hangzottak el a 2018. évi munkáról, valamint előterjesztések többek között az alapszabály módosításáról, a díjszabályzat módosításának elveiről és a 2020. évi művészeti, szakmai programtervek előkészítéséről.