2021. március 5.,
péntek, Adorján, Adrián napja

Egész estés dokumentumfilm készült Széchenyi Zsigmondról

Hír TV

2019. október 2., szerda 07:47

Soha nem látott felvételeket mutat be az a dokumentumfilm, amit Széchenyi Zsigmondról készítettek. Az egészestés film a gróf 1964-es Afrika expedícióját is életre kelti, amelyre a felesége is elkísérte és kis, kézi kamerával rögzítette is a történéseket. Ezeket a felvételeket is bevágták a dokumentumfilmbe, amelynek díszbemutatója kedden este volt a budapesti Uránia moziban. A nagyközönség október 10-től láthatja országszerte.

"Magyarország egy olyan föld, ami a szülőhazánk és Széchenyi is elmondja, hogy itt mennyivel jobb az erdő és jobb a levegő. Bár azt is tudjuk, hogy Afrikában keményebbek a fák, és szúrósabbak a tüskék és vadabbak az állatok. De mindenki hazavágyik. Széchenyi - azt gondolom -, hogy afrikai utazásai során elhozta nekünk Magyarországra azt, hogy milyen Afrika, és valószínűleg be is mutatta másoknak, hogy milyen Magyarország."

- jegyezte meg Vida József, a Vadonvilág producere.

A film vetítésén ott volt Széchenyi Zsigmond özvegye is. A 94 éves Herteleny Margit is elkísérte férjét erre az útra, és szuper 8-as filmen örökítette meg a történéseket. A Vadonvilág az egyetlen film, ahol ezek a felvételek láthatóak. Az özvegy Hír Tv-nek azt mondta: meghatódott, amikor megkeresték a dokumentumfilm ötletével. Soha nem gondolta volna, hogy férje halála után ötven évvel is még foglalkoztat valakit az élete.

"A legnagyobb meglepetés volt, mikor jöttek hozzám a Bencéék, jöttek, hogy film... Azt hittem, hogy ez egy vicc talán. És akkor megkomolyodott a dolog, és hát mindenki teljesen segítőkész volt. Elmentek Afrikába, helyszínekre mentek és igazából halálos lelkesedéssel csinálták a dolgot."

- mondta Széchenyi Zsigmondné.

A dokumentumfilmet október 10-től vetítik a hazai mozikban.

Hír TV