2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Kultúra

Debrecen lesz a díszvendége a Magyar Zene Házának

Debrecen lesz az első díszvendége egy hónapon keresztül a Magyar Zene Házának - jelentették be a szervezők a nagyerdei víztoronyban sajtótájékoztatón csütörtökön.

  • Debrecen lesz a díszvendége a Magyar Zene Házának

A rendezvény jó alkalom lesz arra, hogy bemutassák Debrecen friss, innovatív, ugyanakkor a hagyományokból táplálkozó zenei kultúráját - mondta Puskás István (Fidesz-KDNP), a város kulturális alpolgármestere.

A május 17-től június 11-ig tartó programban három, erre az alkalomra készülő zene-, illetve kórusmű ősbemutatója is lesz - jelezte az alpolgármester, hozzátéve, hogy több debreceni középiskolai osztály is ellátogat majd ebben az időszakban a Magyar Zene Házába.

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója felidézte, hogy a január 22-én megnyílt intézménynek eddig már több mint ötvenezer látogatója volt.

Az általa a Liget ékkövének nevezett intézmény rendhagyó zenei élményekkel vár minden korosztályt, de részt vesznek a zeneoktatásban is - mondta, hozzátéve, hogy a Magyar Zene Háza egész Magyarországé, és fontos feladata, hogy megmutassa a gazdag magyar kultúrát.

Terveik szerint minden évben két alkalommal, tavasszal és ősszel bemutathatja majd egy-egy hazai város a zenei kultúráját, ebben a sorban találkozhatnak első alkalommal a debreceni produkciókkal az érdeklődők.

Már készül az a három mű, amelynek egy debreceni előadás után a Magyar Zene Házában lesz az ősbemutatója. Az egyik estén a dzsessz világába kalauzolják el az érdeklődőket, a másik Ajtók címmel zenés irodalmi kórusmű lesz, a harmadik bemutató pedig Mihály címmel Csokonai Vitéz Mihály figuráját kelti életre - közölte Süli András, a Campus Fesztivál programigazgatója.

A Kodály filharmonikus zenekar Mozart: D-dúr (koronázási) zongoraversenyét adja elő, a debreceni Kodály Kórus és a Nagyváradi Állami Filharmónia Énekkara pedig együtt mutatja be Orbán György: Missa Prima című kórusművét. A klasszikus programok sorát a Debreceni Egyetem zeneművészeti karának koncertje zárja - mondta el Somogyi-Tóth Dániel, Debrecen zenei főigazgatója.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!