2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Kultúra

Csúcsokat dönt a házasságkötések száma, miközben kevesebben válnak

A kedvező demográfiai folyamatok nem valósultak volna meg, ha nincs Magyarországon egy komplex, célzott és rugalmas családtámogatási rendszer, amely következetesen és aktívan támogatja a családokat – reagált a Magyar Nemzetnek Fűrész Tünde az Orbán Viktor miniszterelnök által pénteken ismertetett demográfiai eredményekre. A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke szerint az elmúlt tíz év megmutatta, hogy a – több esetben hungarikumnak számító – családpolitikai intézkedések sokkal hatékonyabb megoldást jelentenek a demográfiai problémákra, mint a migráció.

  • Csúcsokat dönt a házasságkötések száma, miközben kevesebben válnak

– Az elmúlt tíz évben a kormányzat jelentősen bővítette a családokra fordított támogatások mértékét és formáját, de legalább ilyen fontos, hogy mindezt alapvetően úgy tette, hogy közben a szülők munkavállalását is ösztönözte – jelentette ki a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) elnöke a Magyar Nemzet megkeresésére.

– A támogatások jelentős része azokat díjazza, akik a gyermekeikért és nem a gyermekeikből akarnak élni

– hangsúlyozta Fűrész Tünde, hozzátéve: számos új családpolitikai eszköz jelent meg, amelyek jelentős része összefügg a szülők munkaerőpiaci részvételével is, például a babaváró támogatás, a négygyermekes anyák személyi jövedelemadó-mentessége vagy az otthonteremtési lehetőségek.

Az elnök asszony kifejtette: a közvetlen anyagi segítséget jelentő támogatások hozzájárultak a családbarát értékrend megerősödéséhez is. Ennek eredménye, hogy a család pozitív szerepe, a különböző generációk családon belüli együttműködése, a család és a munka egymással való összeegyeztethetősége és így a munkáltatók hozzáállásának változása mind-mind egyre fontosabb szempontként jelenik meg a mindennapokban. Ezek a szempontok, valamint a családpolitikai rendszer által nyújtott sokféle és sokrétű támogatás mind hozzájárultak a gyermekvállalási kedv jelentős növekedéséhez.

Fűrész Tünde arról is beszélt, hogy

ma Magyarországon többen vállalnak gyermeket: míg 2010-ben még öt kívánt gyermekből három született meg, ma már négy. De a családbarát gondolkodás térhódítását mutatja az is, hogy csúcsokat dönt a házasságkötések száma, és hat évtizedes mélyponton van a válásoké.

– 1986 óta nem kötöttek olyan sok házasságot, mint 2020-ban, a járvány negatív hatásai ellenére is. A mögöttünk hagyott évtizedben Európában nálunk nőtt legnagyobb mértékben a gyermekvállalási kedvet mutató termékenységi ráta és a házasságkötések száma is – hívta fel a figyelmet a KINCS elnöke.

– A kormány nagyon következetesen és aktívan segíti a fiatalok családalapítását, gyermekvállalását, és egyúttal a gyermekek nevelését is. A családvédelmi akcióterv részeként bevezetett babaváró támogatás, az otthonteremtési program vagy a fiatalok SZJA-mentessége is mind azt szolgálják, hogy kevesebb anyagi és lakhatási akadálya legyen a családvállalásnak – sorolta Fűrész Tünde. Elmondása szerint ha nem valósult volna meg az elmúlt tíz évben ez a kiterjedt családpolitika Magyarországon, és a gyermekvállalási kedv a 2010-es szinten maradt volna, akkor 115 ezerrel kevesebb kisbaba született volna meg ebben az időszakban.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy harmincéves csúcson van a házasságkötések száma.
Fotó: Bach Máté

A fiatalok család melletti elköteleződésének növekedését jelzi az is, hogy 2010-hez képest annak ellenére is több mint két százalékkal nőtt a születések száma, hogy közel húsz százalékkal csökkent a húsz és negyven év közötti, gyermekvállalási korban lévő nőknek a létszáma, azaz jóval kevesebb nő szült több gyermeket. Emellett közel megduplázódott az esküvők száma is: 89,5 százalékkal többen házasodtak 2010-hez képest, és ezen belül is az első házasságkötések száma nőtt leginkább. – Az, hogy fiatalabb korban is vállalnak gyermeket az édesanyák, azt mutatja, hogy az anyák átlagos életkorának növekedése az utóbbi években megállt – mutatott rá Fűrész Tünde.

A KINCS elnöke arról is beszélt a Magyar Nemzetnek, hogy a terhességmegszakítások száma csak 1954-ben volt a mostaninál alacsonyabb, 2010 óta jelentősen, közel negyven százalékkal kevesebb abortuszt végeztek Magyarországon. A foglalkoztatási vagy jövedelmi adatok pedig azt mutatják, hogy tíz év alatt jelentősen javult a családosok életszínvonala és ezzel a gyermekesek életminősége is.

– Az elért eredmények, a gyermekvállalási kedv és a házasságkötések európai rekordnak számító növekedése valóban példamutató teljesítmény, amelyre mi magyarok nagyon büszkék lehetünk.

Ezek a kedvező demográfiai folyamatok nem valósultak volna meg, ha nincs Magyarországon egy komplex, célzott és rugalmas családtámogatási rendszer, amely következetesen és aktívan támogatja a családokat. Az elmúlt tíz év megmutatta, hogy a – sokszor hungarikumnak számító – családpolitikai megoldások sokkal hatékonyabb megoldást jelentenek a demográfiai problémákra, mint a migráció – zárta az elnök asszony.

 

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gyulán kampányolt Lázár János

Gyulán kampányolt Lázár János

Fogunk még hozni gyárakat Gyulára - mondta az építési és közlekedési miniszter a Békés vármegyei fürdővárosban rendezett utcafórumon pénteken kora este.
Turistákat öltek Afganisztánban

Turistákat öltek Afganisztánban

Fegyveresek agyonlőttek három külföldi turistát és egy afgán állampolgárt az Afganisztán középső részén fekvő Bamiján tartományban pénteken - közölte a tálibok belügyminisztériuma.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Újjáéled a magyar nemesség + videó

Elkészült a Magna Hungaria filmsorozat második része az erdélyi arisztokrácia traumáiról és újjáéledéséről. Az MCC Magyar Összetartozás Intézetének Bál a kastélyban című új rövidfilmje nemzedékeken átívelő traumákat, minden körülmények között megőrzött hagyományokat és egy sokat szenvedett társadalmi elit újjászerveződésének lehetőségeit mutatja be.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!