2021. július 30.,
péntek, Judit, Xénia napja

Családi nap a Miskolci Állatkertben

Hír TV

2019. november 17., vasárnap 10:39

A helyes madáretetésről, és a téli állatvédelemről szólt a Miskolci Állatkert családi napja. Az érdeklődők ismeretterjesztő játékokon keresztül tanulhatták meg, mivel és hogyan segíthetnek a városban élő madaraknak áttelelni. A gyerekek pedig eleséget is készíthettek nekik. A szakember szerint a legfontosabb, hogy ha elkezdtük a téli madáretetést, azt a fagyok elmúltáig ne hagyjuk abba.

Mivel etessük a madarakat télen, miért hasznos számukra a porfürdő, vagy mit tudhatunk meg a bagolyköpetből? - ezekre a kérdésekre is választ kaphattak a Miskolci Állatkertbe kilátogatók.

Ebből ugye meg lehet állapítani, hogy mit evett a bagoly, úgyhogy egy-egy területnek a rágcsálóállományát sokszor a bagolyköpetből könnyebb megállapítani, mint csapdázással.

A családi napon a gyerekek madárkalácsot készítettek.

Egy másik asztalnál pedig játékokkal tesztelhették tudásukat a madarakról.

A Miskolci Állatkert a kisgyermekes családok figyelmét szeretné felhívni arra, hogy a tél közeledtével hogyan lehet gondoskodni a városokban élő madarakról.

"Nem lehet elég korán elkezdeni a gyerekeknek a környezeti nevelését, ugye ez is a környezeti neveléshez tartozik, hogy télen a városokban gondoskodjunk a madarainkról. Ugye nagyon sok madár itt tölti a telet, nem mindegyik vonul délebbre, és van olyan, ami a tél idején érkezik hozzánk, ugye még északabbról. Nagyon fontos, hogy nekik a városokban segítsük a megélhetésüket, úgyhogy mindenképp érdemes a madáretetést a fagyok beálltával elkezdeni, és azok elmúltáig folytatni."

- mondta Darvas Katalin zoopedagógus.

A szakember szerint azért fontos a folyamatos etetés, mert a madarak akár évek múltán is visszajárnak oda, ahol korábban enni kaptak, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, az állatok elpusztulhatnak a következő fagyos éjszakán.

Hír TV